Makaronu z dodatkiem wódki próbowałam już wiele lat temu, nawet mam na blogu stary przepis, który jednak został przeze mnie poprawiony, doprawiony, tak aby zachwyciła Was kremowość tego sosu oraz ten naprawdę wybitny smak. Tak, wódka daje naprawdę ciekawy smak tej potrawie, choć oczywiście pamiętajcie, że nie będzie to danie dla najmłodszych. Spora ilość procentów pod wpływem ciepła wyparuje z potrawy, ale nie wszystkie, warto o tym pamiętać.
Sos jest bardzo prosty i niemal ekspresowy w przygotowaniu. Kilka składników, które podgrzejesz w gtrakcie kiedy będzie gotował się makaron. Takie właśnie makarony lubię najbardziej, są bezproblemowe, a obiad robię w mniej niż 15 minut z siekaniem wszystkich składników.
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON ALLA VODKA
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub podobnego
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża szalotka (lub 2 mniejsze)
– 50-80 ml wódki
– 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– sól, pieprz, płatki chilli
– 1/3 szklanki posiekanych listków bazylii
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– dodatkowe listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas jego gotowania zachowaj trochę wody z gotowania makaronu, najlepiej odlać jej pół szklanki pod koniec gotowania.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szalotkę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię, dodając łyżkę oliwy i podsmaż, aż zrobią się szkliste. Dodaj do podsmażonych koncentrat pomidorowy, wódkę oraz kremówkę. Dodaj do sosu także posiekane listki bazylii oraz tarty parmezan. Sos dopraw solą, pieprzem oraz płatkami chilli, w ilości, jaką lubisz.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i dodaj odrobinę wody zachowanej z makaronu. Jeszcze chwile podgrzewaj, aż sos otoczy makaron, i odrobinę się zredukuje.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii i posyp parmezanem. Podawaj.
SMACZNEGO!