To nie jest typowy włoski przepis na makaron, ale czy zawsze musi taki być? Tym razem mój sos ma obłędny smak musztardowy, co idealnie współgra z kawałkami kurczaka oraz suszonymi pomidorami. Tak, ja podobne sosy do kurczaka robiłam nie raz, ale dopiero teraz odważyłam się zrobić w takiej wersji również makaron i to był strzał w 10!
To zatem przepis dla wszystkich z Was, którzy nie boją się łamać schematy, odchodzić od tradycji, dla których jednak liczy się smak i pomysł, a także niezwykła prostota w przygotowaniu. Taki dokładnie będzie ten makaron z kurczakiem dijon. Zaskakujący!
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z KURCZAKIEM DIJON
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub podobnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża szalotka (lub 2 mniejsze)
– 1 duża pierś z kurczaka lub dwie małe
– 6-7 suszonych pomidorów w oleju
– 150 ml śmietanki kremówki 30%
– sól, pieprz
– 1 czubata łyżka musztardy dijon
– 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
– 1 szklanka liści świeżego szpinaku
– listki bazylii i parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas jego gotowania zachowaj trochę wody z gotowania makaronu, najlepiej odlać jej pół szklanki pod koniec gotowania.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szalotkę w niewielką kostkę. Pokrój też kurczaka w małą kostkę.
- Na patelnię wlej oliwę i dodaj kurczaka. Smaż go 4-5 minut mieszając od czasu do czasu, aż przestanie być surowy. Wtedy dodaj czosnek i szalotkę i podsmażaj około minuty.
- Dodaj na patelnię suszone pomidory pokrojone w paski i wlej śmietankę. Dorzuć też oba rodzaje musztardy, wymieszaj, jeszcze chwilę podgrzewaj i dopraw do smaku.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i dodaj świeży szpinak oraz nieco wody odłożonej z gotującego się makaronu, na tyle aby sos miał idealną konsystencję i otoczył ładnie makaron. Podgrzewaj około minuty i przekładaj na talerze.
- Nan koniec dodaj nieco listków bazylii, świeżo mielonego pieprzu i podawaj.
SMACZNEGO!
3 comments
Kocham kuchnię włoską a ten makaron z musztardą jest boski 😁 polecam
czym mogę zastąpić pomidory suszone? niestety nie przepadam za nimi 🙁
pominąć lub tym co lubisz