Makaron alla vodka to jedno z tych dań, które zachwycają swoją prostotą, a jednocześnie smakują jak w najlepszej włoskiej restauracji. Dziś jednak podaję go w nieco inny sposób, a mianowicie z dodatkiem różyczek kalafiora, które genialnie komponują się smakowo z tym aksamitnym sosem.
Makaron alla vodka z kalafiorem to doskonały wybór na kolację we dwoje, ale równie dobrze sprawdzi się jako elegancki posiłek dla gości czy szybki obiad lub kolacja w środku tygodnia. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnej ostrości sosu to danie przypadnie do gustu zarówno miłośnikom klasycznej włoskiej kuchni, jak i tym, którzy lubią lekką nutę nowoczesności na talerzu.
Samo przygotowanie tego makaronu jest niezwykle proste i szybkie. Sekretem jest odpowiednie zbalansowanie składników – podsmażona cebula i czosnek nadają głębi smaku, wódka podkreśla pomidorową bazę, a śmietanka dodaje sosowi aksamitnej struktury. Do tego posmażony kalafior, który musi nieco zmięknąć i dopiero wtedy dodasz do niego pozostałe składniki sosu.

Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON ALLA VODKA Z KALAFIOREM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub podobnego
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 duża szalotka (lub 2 mniejsze)
– 50-80 ml wódki
– 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– sól, pieprz, płatki chilli
– 1/3 szklanki posiekanych listków bazylii
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– dodatkowe listki bazylii i parmezan do podania
– 1 mały kalafior
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora pokrój w małe różyczki, takie dosłownie około 1,5-2 cm.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podczas jego gotowania zachowaj pół szklanki wody z gotowania. Pamiętaj, odlej ją dopiero pod koniec gotowania, dopiero wtedy będzie miała swoje właściwości.
- Na patelnię dodaj nieco oliwy i różyczki kalafiora. Podsmażaj go około 7-8 minut mieszając do czasu do czasu. Najlepiej robić to pod pokrywką, aby kalafior zmiękł bardziej.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, szalotkę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię do kalafiora i podsmaż, aż zrobią się szkliste. Dodaj do podsmażonych koncentrat pomidorowy, wódkę oraz śmietankę kremówkę. Dodaj do sosu także posiekane listki bazylii oraz tarty parmezan. Sos dopraw solą, pieprzem oraz płatkami chilli, dostosowując ich ilość do własnych preferencji.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem i dodaj odrobinę wody zachowanej z gotowania makaronu. Jeszcze chwile podgrzewaj, aż sos odrobinę się zredukuje i w całości pokryje makaron.
- Makaron przekładaj na talerze, dodaj jeszcze świeże listki bazylii i posyp parmezanem.
SMACZNEGO!


