Historia tego makaronu jest dość długa, jego pierwowzór zaczerpnęłam z nieistniejącej już restauracji na Warszawkim Bemowie, a kucharz nazwał to danie penne alfredo. Ale oryginalnie sos alfredo ma inny skłąd, stąd przepis na ten makaron musiałam zrobić sama, testując różne rozwiązania, składniki i udało się. Po kilku czy kilkunastu różnych próbach i kombinachach w końcu wyszło idealnie, a przepis jest na blou już od lat. Lubię jednak odnawiać i przypominać Wam moje najlepsze przepisy, więc i tym razem przypomnienie makaronu z szynką parmeńską, genialnego, kradnącego serca wszystkich którzy próbują.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu penne (rurki)
– 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego
– 6 ząbków czosnku
– 10 czarnych oliwek
– 1/4 pęczka natki pietruszki
– 100 ml śmietany 18%
– łyżka oliwy z oliwek
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Przygotuj wszystkie skłądniki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, to muszą być plasterki a nie przeciśnięcie przez praskę, chodzi o dość konkretny efekt finalny. Oliwki pokrój w plasterki, natkę pietruszki posiekaj. Szynkę parmeńską pokrój w podłużne paseczki, też dość cienko.
- Na dużej patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku oliwki, szynkę parmeńską i krótko podsmaż. Dodaj pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i około 50 ml wody z gotującego się makaronu. Dlatego warto gotować makaron i robić sos jednocześnie. Wymieszaj i porozgrzewaj 2-3 minuty.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przekładaj na talerze. Porcje posyp tartym parmezanem oraz natką pietruszki.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Makaron z szynką parmeńską
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
29 Review(s) Based on
16 comments
Wygląda pysznie!
Pyszności. Uwielbiam dania z makaronem 🙂
Uwielbiam penne, na pewno wypróbuję ten przepis 😉
Hej. Chciałam upewnić się, czy to naprawdę ma być aż 50 dag sera pleśniowego? : O To bardzo dużo. Może 50 g?
Słuszna uwaga, nie zauważyłam tego błędu a jest oczywisty. Dzięki!
Uwielbiam wszystko co makaronowe i jak tylko znalazłam przepis zrobiłam… Ogólnie pyszne danie tylko pietruszka jakoś mi psuje smak, może dlatego że nie jestem jej fanką.?
Bo to tak jest, jak nie lubisz jakiegoś składnika to i w daniu nie będzie Ci pasował. Zatem pomijaj pietruszkę a danie będzie dla Ciebie idealne 🙂
Bardzo pyszne danie ta szynka parmeńska idealny dodatek do tego penne ja uwielbiam ten makaron. Jeszcze można tą szynkę zastąpić kurczakiem i też będzie dobre.
to także mój ulubiony, a z kurczakiem tez jest pyszny.
Pyszne, szybkie danie, mój mąż był zachwycony:) nam wyszło tylko dość słone, więc może następnym razem nie osolę makaronu,bo sam ser i szynka juz jej mają dosyć. Dziękuję bardzo za przepis, będę teraz przeglądać Pani bloga z nadzieją na ponowne sukcesy w kuchni:)
Tak ten makaron nie wymaga dodatkowo soli bo ser pleśniowy który się daje i oliwki są naprawdę słone. Możesz spróbować zmniejszyć odrobinę ilość sra lub faktycznie nie solić makaronu. Ja też nie jestem zwolenniczką dużej ilości soli, wolę nawet mniej i doprawienie na talerzu.
Bardzo pyszne pene, przepis trafiony w dziesiątkę. Przypadł mi do gustu i raczej już na stałe zagości. Pozdrawiam 🙂
cieszę się ze smakowało 🙂
jaką smietane nalezy dodac?
12% lub 18%
Pychotka?