Czy wiesz, że z awokado i dodatkowych świeżych ziół da się przygotować genialny w smaku i bardzo prosty sos alla pesto do makaronu? To dosłownie kilka chwil, a właściwie tyle, ile potrzebujesz do ugotowania Twojego makaronu. Bo samo pesto przygotujesz dosłownie w 2 minuty.
Mam przyjemność zaprezentować Wam kolejny z moich makaronowych przepisów. Nie chcę nazywać tego sosu pesto, bo nie do końca spełnia jego podstawowe założenia i nie wszystkie składniki odnajdziecie w tym sosie. Jest to zatem bardziej sos z awokado z dodatkiem ziół, który tak pysznie otuli Twój makaron, że będziesz z ogromną przyjemnością delektować się szybko przygotowanym daniem.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z AWOKADO
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 1 awokado
– pół szklanki świeżych listków bazylii
– 1/4 szklanki listków natki pietruszki lub kolendry
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i świeżo mielony pieprz
– tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu odlej kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i zachowaj do sosu.
- Do blendera dodaj miękkie awokado, listki bazylii oraz pietruszki (opcjonalnie kolendry), 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, ząbki czosnku, sporą szczyptę soli i pieprzu. Zacznij blendować na jednolity sos. Sos będzie dość gęsty, dlatego dodaj do niego nieco wody z gotującego się makaronu tyle, aby sos miał idealną konsystencję kwaśnej śmietany i stał się bardzo aksamitny.
- Uwaga: jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku dania, możesz do sosu dodać jeszcze nieco papryczki chilli, świeżej lub suszonej.
- Do gorącego makaronu dodaj przygotowany sos i dokładnie wymieszaj.
- Całość posyp tartym parmezanem lub innym dojrzewającym serem, ozdób listkami bazylii i podawaj.
Smacznego!