To proste danie zaskoczy Cię swoim smakiem. Delikatny sos na bazie serka ricotta i passaty pomidorowej, a do tego bakłażan przygotowany w kilka chwil na patelni i suszone pomidory, które nadadzą temu daniu głębię smaku.
Może to danie nie ma pięknego wyglądu, ale smak wynagrodzi Ci wszystko. Pamiętaj tylko o odłożeniu odpowiedniej porcji wody z gotowania się makaronu, będzie ona konieczna, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu, którym pokryjesz ugotowany makaron. A na koniec wystarczy tylko kilka dodatków takich jak świeże listki bazylii i gotowe.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z BAKŁAŻANEM I RICOTTĄ
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub innego
– 2-3 ząbki czosnku
– 150-200 g serka ricotta
– 200 ml passaty pomidorowej
– 1 bakłażan
– 10-15 suszonych pomidorów
– sól i pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– listki bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu zachowaj około 3/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. Zużyjesz ją do przygotowania sosu na ostatnim etapie.
- Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki lub drobno posiekaj.
- Bakłażana pokrój w niewielką kostkę a suszone pomidory na małe kawałki.
- Na patelnię dodaj oliwę i wrzuć bakłażana. Smaż go przez 5-6 minut, raz na jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pomidory suszone i jeszcze krótko przesmaż, po czym wrzuć czosnek.
- Teraz na patelnię wlej passatę pomidorową i dodaj ser ricotta. Dolej także sporą ilość wody odłożonej z gotowania makaronu, aby odpowiednio rozrzedzić sos, uzyskując konsystencję przypominającą nieco gęstszą śmietanę. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i chilli.
- Teraz wrzuć na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj, dodając jeszcze nieco wody z makaronu, aby sos był bardziej kremowy. Podgrzewaj chwilę i gotowe.
- Makaron przekładaj na talerze, podawaj z listkami świeżej bazylii, świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Czy zamiast ricotty może być mascarpone? I czy zamienić 1:1
Tak, ale dodaj nieco mniej mascarponne i w razie potrzeby uzupełnij wodą z gotującego się makaronu w większej nieco ilości, aby wydobyć idealną konsyctencję sosu.
dziękuję!