Z pewnością znacie bardzo różne rodzaje sosów pesto, choć to najpopularniejsze to z pewnością klasyczne zielone, przygotowane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych i sera typu parmezan. Zaraz po nim najchętniej chyba sięgamy po pesto czerwone, zrobione z dużej ilości suszonych aromatycznych pomidorów. To pesto też uwielbiam, często robię w domu i wykorzystuję nie tylko do makaronu, ale także do ryby czy mięs. Uwielbiam przykładowo dorsza zapiekanego z kołderką z czerwonego pesto.
Dziś mam jednak dla was przepis na coś mniej znanego. Białe pesto kojarzone jest głównie z kuchnią Sycylii i to mieszanka migdałów, czosnku i serów. Mówię serów, bo najlepiej dodać do niego dwa rodzaje sera – niesamowicie aromatyczny owczy ser pecorino, a także parmezan lub grana padano. Oczywiście w przypadku, kiedy będziecie mieli problem z zakupem sera pecorino, możecie postawić na sam parmezan. Smak wtedy też będzie pyszny, choć może odrobinkę mniej wyrazisty.
Do przygotowania pesto używa się całych migdałów. Najlepiej użyć tych bez skórki, ale znów jeśli nie znajdziesz takich w sklepie, to użyj tych z brązową skórką i też będzie super. Po zrobieniu pesto przez skórkę będzie ono jedynie odrobinkę ciemniejsze, ale w żaden sposób nie wpłynie to ani na smak, ani na efekt finalny.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z BIAŁYM PESTO
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu (penne, farfalle, spaghetti, właściwie dowolny)
– pół szklanki migdałów (najlepiej łuskanych bez skórki, ale mogą być także klasyczne z brązową skórką)
– 3-4 ząbki czosnku
– pół szklanki posiekanych w kostkę serów (najlepiej 1/3 z tego to twardy ser pecorino i 2/3 to ser parmezan, ale możesz użyć tylko parmezanu)
– pół szklanki oliwy z oliwek
– listki świeżej bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotowania i zachowaj ją do sosu.
- W czasie gotowania się makaronu przygotuj białe pesto. Do blendera dodaj migdały, oba rodzaje sera (podałam ilość przy założeniu, że ser jest pokrojony w mniejszą kostkę, zobacz na dole na video, jak dodaję składniki i jaka konsystencja pesto wyjdzie), ząbki czosnku i oliwę. Wszystko dokładnie zblenduj, w razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oliwy.
- Na patelnię wrzuć makaron i przy tej ilości makaronu około 3-4 łyżek pesto. Dodaj też nieco wody odłożonej z gotującego się makaronu i wszystko podgrzewaj i mieszaj, aż twój sos zrobi się rzadszy i dzięki wodzie z makaronu bardzo kremowy.
- Makaron przekładaj na talerze, podawaj ze świeżymi listkami bazylii.