To takie trochę połączenie kuchni i smaków, makaron jajeczny azjatycki, cukinia, sos maślany a do tego ugotowane na pół-twardo lub miękko jajko. Całość jest naprawdę bardzo szybka w przygotowaniu, idealna dla ekspresowy obiad.
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– Azjatyckie pulpeciki z indyka
– Ryż smażony z jajkiem
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
Przygotowanie: 12 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150 g makaronu chow mein lub makaronu do ramenu
– 4-5 łyżek masła
– 1 średnia cukinia
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tartego imbiru
– 3-4 łyżki sosu sojowego (najlepiej z obniżoną zawartością soli)
– 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo
– 1/3 szklanki listków świeżej bazylii
– sezam do posypania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cukinię najlepiej pokroić w juliennę czyli w kształt długiego makaronu. Jeśli jednak nie masz w domu odpowiedniego sprzętu zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach lub pokrój nożem w bardzo cienkie zapałki.
- Na patelni rozpuść masło. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir, cukinię i sos sojowy. Wszystko wymieszaj, chwilę podsmażaj po czym dodaj ugotowany makaron.
- Wszystko wymieszaj, przekładaj od razu na talerze, posypuj sezamem, świeżymi listkami bazylii, na każdym z talerzy połóż obrane i przekrojone na poł jajko. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Zobacz jeszcze:
– makaron Boeuf Strogonow
2 comments
Czy można zastąpić cukinie szparagami zielonymi?? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
tak oczywiście. Dodaj ich tyle na ile masz ochotę 🙂