Ten przepis stworzyłam trochę przez przypadek. Szybki powrót do domu, w szafce jest zawsze makaron a w lodówce kilka rzeczy, ale tym razem rzuciły mi się w oczy pyszne karczochy przywiezione z Włoch. Wiecie, takie w słoiczku, znajdziecie je też w polskim supermarkecie. Ale… włoskie lepsze, kupowałam później te dostępne w Polsce aby powtórzyć makaron i były dobre ale … włoskie lepsze;)
A więc tak, to niesamowicie szybkie danie, makaron (w sumie dowolny, na zdjęciu widzicie czarny makaron z sepią ale nie jest on obowiązkowy), karczochy, pietruszka i … mnóstwo tartego parmezanu. I tyle!!!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z KARCZOCHAMI
Przygotowanie:10 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu dla 2 osób (możecie wybrać czarny z sepią lub inny dowolny, polecam spaghetti)
– 1 słoiczek karczochów marynowanych w oleju/oliwie
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
– 3-4 łyżki drobno startego parmezanu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie gotowania posiekaj natkę pietruszki i zetrzyj parmezan.
- Do ugotowanego makaronu włóż karczochy ze słoiczka z 2 łyżkami oleju/oliwy w której się marynowały. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Makaron włóż na talerz, posyp natką pietruszki i parmezanem. Podawaj od razu.
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM