Ten makaron dla którego inspirację znalazłam w jednej z książek Jamiego Oliviera był dla mnie niesamowitym zaskoczeniem. Prosty, z chrupiącą posypką o niesamowitym chrzanowym smaku. Do makaronu dodaje się kilka podstawowych składników, ale możesz je nieco zmodyfikować i dorzucić je w innym zestawieniu. Posypka powinna zostać taka jak w oryginale, to ona „robi” to danie!
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– Makaron z szynką parmeńską
– Caccio e peppe – rzymski makaron
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Canneloni ze szpinakiem
– Makaron ze szparagami
– Lasagne (lasagne bolognese)
– domowy makaron
– Makaron carbonara
MAKARON Z KORZENIEM CHRZANU
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
250 g makaronu spaghetti lub podobnego
50 g bułki tartej, najlepiej grubszej
1 łyżeczka płatków ostrego chilli
pół szklanki świeżego korzenia chrzanu, tartego na małych oczkach
2 łyżki świeżych listków tymianku
10 suszonych pomidorów
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
opcjonalne dodatki: pikantne chorizo
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu.
- Posypka (pangrattato): na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj na patelnię bułkę tartą, drobno starty chrzan, płatki chilli i sporą szczyptę soli. Podsmażaj aż bułka zacznie nieco brązowieć, a tłuszcz zostanie wchłonięty, około 4-5 minut. Odstaw.
- Na patelnię dodaj 4 łyżki oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek, tymanek, pokrojone w cienkie paski pomidory suszone i chorizo drobno posiekane (jeśli używasz). Smaż wszystko 1-2 minuty, po czym dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Dolej około połowę porcji zachowanej wody z makaronu i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody. Dopraw makaron do smaku solą i pieprzem.
- Przekładaj makaron na talerze, posypuj przygotowaną posypką z bułki tartej i chrzanu. Podawaj od razu!
Smacznego!