Sos typu pesto można przygotować niemal ze wszystkiego. Idealnie nadają się do tego warzywa takie jak brokuł. Aby pesto z brokuła, które przygotujesz do makaronu, było jeszcze bardziej aromatyczne, warto wcześniej upiec warzywo i dopiero wtedy przygotować sos. Ten zabieg i czas, który poświęcisz na upieczenie, odwdzięczy Ci się genialnym smakiem.
W poniższym przepisie znajdziesz sporą porcję pesto. Ta ilość wystarczy na 4, a nawet 5 porcji makaronu z pesto. Jeśli przygotowujesz tylko 2 porcje, to po prostu przełóż resztę pesto do słoiczka i wstaw do lodówki. Możesz tak przechowywać przez kilka dni i zużyć sos do kolejnych porcji makaronu, a nawet jako smarowidło na chleb lub dodatek do sałatki. To bardzo wszechstronny sos.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z pesto i pomidorkami
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON PESTO Z BROKUŁA
PRZYGOTOWANIE: 1 h
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI PESTO:
– 4 ząbki czosnku
– 1 duży brokuł
– 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI MAKARON:
– 250 g makaronu spaghetti lub innego
– 350-400 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1 jajko rozmiar L
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– dodatkowy parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim brokuła pokrojonego na różyczki. Skrop oliwą z oliwek i posól. Piecz warzywa przez 30 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienią.
- Po upieczeniu wystudź brokuła. Dodaj go do blendera wraz w pozostałymi składnikami pesto i zmiksuj na pesto.
- Do miski dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, parmezan, sól, pieprz i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę i lep klopsiki. Klopsiki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posmaruj oliwą z oliwek za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut, w zależności od wielkości.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania odlej nieco wody z gotującego się makaronu, mniej więcej pół szklanki.
- Do ugotowanego makaronu dodaj mniej więcej połowę przygotowanego pesto. Pozostałe pesto wykorzystaj do innych dań. Dodaj nieco wody z gotowania makaronu i podgrzewaj mniej więcej przez minutę, mieszając. Tak, aby pesto dokładnie otoczyło Twój makaron.
- Wykładaj na talerze, dodawaj upieczone klopsiki i posyp wszystko parmezanem.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
W przepisie jest do klopsików 2 razy parmezan zamiast jak się domyślam bułka tarta
Tak oczywiście, zgodnie z listą składników bułkę tartą. Już poprawiłam 🙂