Mam dziś dla Was kolejny przepyszny makaronowy przepis, tak pyszny jak inne dziesiątki propozycji które znajdziecie na moim blogu. Tym razem postawiłam na ciekawe połączenie składników: pieczarek i koziego sera. Do makaronu przygotujcie lekki i pyszny sos śmietanowy, dodajcie nieco szpinaku i kozi ser. Efekt jest gwarantowany 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z PIECZARKAMI
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15-20 minut
Składniki:
– 250 g makaronu farfalle
– 7-10 pieczarek
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 50 ml białego wina
– 5 łyżek śmietany 18%
– 2 garści świeżych liści szpinaku baby
– 100 g sera koziego miękkiego
– parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania
– 1 łyżka oliwy do smażenia
– sól, pieprz
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- W czasie gotowania makaronu przygotuj posiekaj cebulę oraz czosnek, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki.
- Duś pieczarki około 3-4 minut, przewracając je na drugą stronę, po czym wlej białe wino, dopraw nieco solą i pieprzem i duś dalej. Po 3-4 minutach dodaj śmietanę i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz dodać nieco wina lub wody.
- Makaron odcedź i dodaj go do sosu pieczarkowego. Wymieszaj wszystko po czym wrzuć szpinak i lekko przemieszaj. Ze szpinakiem wystarczy niespełna minuta i makaron należy przełożyć na talerze. Na talerzu dodaj kozi serek, układając go małymi porcjami na makaronie. Dodaj nieco parmezanu i podawaj.
SMACZNEGO!