Połączenie suszonych pomidorów i szpinaku wykorzystuję niezwykle często. To doskonały farsz do kotletów, naleśników czy pierogów. Z tych składników i dodatki śmietanki zrobisz też idealny sos do ryb, mięsa czy jak w tym przypadku sos do makaronu.
Tym razem do tego zestawienia smaku dodałam jeszcze usmażone kawałki łososia. Ale zamiast łososia może być kurczak, indyk lub polędwiczka. Możesz dowolnie dostosować ten przepis do tego co lubisz i do tego co masz aktualnie w lodówce.
W przepisie na makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem użyłam makaronu tagliatelle bo jest niezwykle delikatny i przyznam się, że bardzo go lubię. Możesz jednak wykorzystać inny rodzaj makaronu, zarówno ten jajeczny jak i klasyki jak spaghetti czy penne.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
– Pieczony łosoś
– Kotlety z łososia
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 10 suszonych pomidorów
- 6 ząbków czosnku
- 150 g świeżego łososia bez skóry
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 200 g śmietany 18%
- łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa oliwa lub olej
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół szklanki tartego parmezanu lub grana padano + dodatkowy do podania
- natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Łososia pokrój w większą kostkę. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką i usmaż na osobnej patelni na oliwie lub oleju.
- Na dużej patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i około 50 ml wody z gotującego się makaronu. Zatrzymaj jeszcze więcej wody z makaronu, przyda się na końcu do sosu. Wymieszaj i porozgrzewaj 2 minuty po czym dodaj śmietanę i pół szklanki tartego parmezanu, dopraw trochę solą, pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody z gotującego się makaronu aby odpowiednio rozrzedzić sos, a następnie świeże listki szpinaku. Podgrzewaj około 2 minut.
- Do makaronu dodaj usmażonego i ciepłego łososia. Przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i posiekaną pietruszką.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Dania wygladają rewelacyjnie. Od jutra zaczynam przygodę z Twoimi przepisami Aniu. Bardzo dziękuję 😊