Połączenie czosnku, sosu śmietanowego i dodatków powtarzam chyba najczęściej. Moim ulubionym zestawieniem jest to z szynką parmeńską i oliwkami, ale przy niewielkiej modyfikacji może wyjść Wam równie pyszny makaron, z szynką, kaparami i pomidorkami. Zapraszam na przepis 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
MAKARON Z szynką
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15-20 minut
Składniki:
– 250 g makaronu fusilli lub podobnego np penne
– 6 ząbków czosnku
– 6-8 plastrów szynki
– 2 łyżki kaparów
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 15 pomidorków koktajlowych
– 150 ml śmietany 18%
– 100 ml białego wina lub wody
– świeżo mielony pieprz, sól
– parmezan do podania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W tym czasie obierz i pokrój w cienkie plasterki czosnek, szynkę pokrój w paski, pomidorki przekrój na pół.
- Na patelnię wlej oliwę i krótko podsmaż czosnek, a następnie dodaj szynkę. Duś dosłownie 2 minuty i dodaje na patelnię śmietanę, oraz wino. Podgrzewaj kolejne 3-4 minuty po czym dorzuć do sosu przekrojone na pół pomidorki, kapary, a po 1-2 minutach ugotowany makaron. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj i przełóż na talerze.
- Na talerzu posyp parmezanem i podawaj.
SMACZNEGO!
3 comments
Bardzo łatwe i fajne danie, lubię takie proste i smaczne dania najbardziej do mnie przemawiają. Dzięki za przepis
Danie ok ale wyglad ma zupelnie inny
cieszę się że smakowało. Wygląd na talerzu zależy głównie od Ciebie i tego jak nałożysz i wykroczysz potrawę.