Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Możesz je wykorzystać w sałatkach, naleśnikach i właśnie pierogach 🙂 Przygotowanie tego farszu nie jest pracochłonne, efekt zaskoczy każdego.
Tak naprawdę, aby zrobić te pierogi najpierw musisz nieco wcześniej przygotować ciasto na pierogi. Zdecydowanie polecam Ci moje ulubione, o którym wspominam niżej w przepisie. Ciasto pierogowe z dodatkiem masła oraz jajka jest bardzo miękkie i niesamowicie elastyczne. Wcześniej przez wiele lat robiłam inne ciasto, bez jajka i na bazie gorącej wody. Ale to jest zdecydowanie lepsze, spróbuj, a sam ocenisz.
Możesz zajrzeć na blog po inne przepisy na pierogi. Mam ich sporo i co jakiś czas pojawiają się nowe. Kocham bowiem je robić, wymyślać czy testować znalezione przepisy na farsze. Z typowo polskich potraw pierogi zdecydowanie należą do moich ulubionych.
Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z mięsem
pierogi z soczewicą
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Pierogi z ziemniakami i z parmezanem
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kurkami
Pierogi z ricottą i parmezanem
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z bobem
Pierogi z pieczarkami i żółtym serem
Pierogi z kaczką
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ilość porcji: farsz na 20-25 pierogów
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1)
– 400 g świeżych liści szpinaku
– 200 g sera feta
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- UWAGA! Jeśli wolisz grubsze ścianki pierogów to ta ilość będzie odpowiednia ale jeśli lepisz bardziej cieniutkie pierogi, to wystarczy, że zrobisz połowę porcji ciasta do tej ilości farszu lub podwójną ilość farszu.
- Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki” pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli, dodaj liście szpinaku, odrobinę gałki muszkatołowej i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
- W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy szpinak przestygnie, wymieszaj ser ze szpinakiem, tworząc farsz.
- Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu gotuj we wrzątku z odrobiną oleju (1 łyżka oleju do wody). Gotuj je do czasu, aż wypłyną na powierzchnię wody + 1 minutę.
- Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać później we wrzątku lub podsmażyć na patelni.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Czy można je zamrozić surowe?
pierogi mrozi się po wcześniejszym ugotowaniu
Ja od lat mroze surowe bez problemu.