To zdecydowanie najlepsze, najbardziej wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe jakie kiedykolwiek robiłam. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia a efekt jest fantastyczny. Górę ciasta możesz przyozdobić świeżymi figami lub orzechami włoskimi, w obu wersjach będzie super!
Polecam Ci inne moje ulubione domowe na drożdżach:
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
CIASTO MARCHEWKOWE
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Składniki ciasto:
- 300 g startej marchewki (na małych oczkach)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 ml oleju
- 4 duże jajka
- 300 g brązowego cukru
- 100 g cukru pudru
- 125 g niesłodzonego musu jabłkowego (w przypadku słodzonego dodaj mniej cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki krem:
- 250 g mascarponne
- 200 g śmietany 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g cukru pudru (to dość spora ilość, jeśli chcesz mniej słodki krem zmniejsz ilość nawet o połowę)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Jeśli posiadasz dwie okrągłe identyczne w przekroju foremki (od 20 do 24 cm przekrój), to pieczenie obu blatów możesz zrobić jednocześnie.
- Wyłóż blaszki papierem do pieczenia na spodzie.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól.
- W drugiej misce wymieszaj tartą marchewkę z jajkami, olejem, 2 rodzajami cukru, musem jabłkowym i ekstraktem waniliowym. Jak składniki się połączą dodaj do nich suche składniki i wymieszaj łyżką.
- Ciasto podziel na pół i wlej od razu do obu foremek lub najpierw upiecz pierwszy blat a później drugi. Blat należy piec przez 30-35 minut do suchego patyczka.
- Po wyjęciu obu blatów wystudź je całkowicie.
- W tym czasie przygotuj krem – do miski dodaj śmietanę i cukier i zmiksuj na jednolitą, sztywną i puszystą masę. Dodaj mascarponne i ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia.
- Na paterze połóż pierwszy marchewkowy blat, dodaj połowę kremu i połóż kolejny blat. Wykończ resztą kremu i ozdabiaj. Możesz posypać obficie orzechami lub dodać świeże figi. Ciasto przechowuj w lodówce. SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
4 comments
Dzień dobry, myśli Pani, że można upiec ciasto bez dzielenia go na pół? Całość za jednym razem:))
tak można, ale już wtedy w większej blaszce i bez przekładania kremem w połowie.
Witam, gdzie kupiła Pani taką piękną paterę? Pozdrawia:)
Kupiłam kiedyś na Westwing, ale później już jej nigdy nie widziałam. Warto chwytać takie perełki 🙂