Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Po upieczeniu tego ciasta zjadłam od razu 4 porcje, póki było ciepłe. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta, ale świadczy to o jego smaku, tym bardziej że nie jestem łasuchem 🙂 Jestem zatem pewna że ten przepis sprawdzi się równie dobrze w Waszych domach.

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
ciasto kruche z rabarbarem
najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka

CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

PRZYGOTOWANIE: 3 h

SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE:
– 480 g mąki pszennej
– 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub dwukrotnie więcej świeżych)
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g cukru
– 1 cukier z prawdziwą wanilią
– szczypta soli
– 80 g roztopionego masła
– 1 jajko i 2 żółtka
– 1 kg śliwek węgierek

SKŁADNIKI KRUSZONKA:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Do miski dodaj mąkę, drożdże, mleko, jaja, cukier i na koniec roztopione i przestudzone masło. Wszystko wyrób na sprężyste i lekko klejące ciasto, pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h.
  3. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto.
  4. Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką.
  5. Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia.
  6. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez 40 minut.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z pomidorów i malin

Pamiętam jak byłam dzieckiem i dość często bywałam u babci. Babcia kucharką była dość tradycyjną, mając w repertuarze dosłownie kilkanaście...

Zamknij