Tej zupy większość z nas nie lubi w dzieciństwie. Tak było też ze mną, jadłam ale nie był to mój smak, a razem z rodzeństwem zdecydowanie wybieraliśmy inne potrawy. Aż w dorosłym życiu czasem przychodzi ochota właśnie na domowy krupnik. Dziś zrobiłam go tradycyjnie z kurczakiem, choć w moim domu mama gotowała go raczej na żołądkach. A Ty lubisz krupnik? Lubiłeś/aś go w dzieciństwie?
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
KRUPNIK
Ilość porcji: 5-7
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 3 łyżki kaszy jęczmiennej
– 4 nogi z kurczaka lu 2 udźce
– 4-5 ziemniaków
– 1 średnia marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– ziele angielskie i liść laurowy
– sól i pieprz
– szczypta suszonego lubczyku
– świeży koperek do podania
Przygotowanie:
- Do garnka wlej 2 litry zimnej wody i wsyp 3 łyżki kaszy. Dodaj kurczaka 2 listki laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Postaw na kuchence, przykryj garnek i gotuj około 40 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki, marchew i pietruszkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekaj, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka, obierz z mięsa i mięso pokrój na małe kawałki. Dodaj je do zupy, dodaj także lubczyk i dopraw jeśli zupa tego wymaga solą oraz pieprzem. Gotuj ostatnie 5-10 minut.
- Zupę podawaj z miskach lub głębokich talerzach z dodatkiem świeżego koperku.
SMACZNEGO!
Inne ciekawe przepisy:
– przepis na ogórki kiszone
5 comments
Pyszna zupa 🙂 Idealna na obiad.
wieki nie jadłam… wspomnienie z rodzinnego domu 🙂
Ja natomiast uwielbiałem tę zupę od dziecka, niestety przepis na mój ulubiony wariant babcia zabrała ze sobą tam, gdzie się jej nie przyda.
Teraz testuję – szukam krupnika/krupniku, który smakiem będzie przypominał ten babciny.
Mam w związku z tym pytanie dotyczące powyższego przepisu: wśród składników jest (1) cebula, czy potraktować ją jak inne warzywa w drugim punkcie przygotowań, pokroić w kostkę, czy zetrzeć, wrzucić do zupy surową, czy zeszklić wcześniej, itp… itd…?
wystarczy że drobno pokroisz i dodasz razem z warzywami
Zupa naprawdę przepyszna, skradła moje serce. Dałam 2 ćwiartki z kurczaka zamiast udzcow czy pałek, ale mimo wszystko rewelacja!!!