Najlepszy krupnik

Tej zupy większość z nas nie lubi w dzieciństwie. Tak było też ze mną, jadłam ale nie był to mój smak, a razem z rodzeństwem zdecydowanie wybieraliśmy inne potrawy. Aż w dorosłym życiu czasem przychodzi ochota właśnie na domowy krupnik. Dziś zrobiłam go tradycyjnie z kurczakiem, choć w moim domu mama gotowała go raczej na żołądkach. A Ty lubisz krupnik? Lubiłeś/aś go w dzieciństwie?

Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z ziemniaków ze śledziem
krem z białych szparagów
zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica

KRUPNIK

Ilość porcji: 5-7
Przygotowanie: 60 minut

Składniki:
– 3 łyżki kaszy jęczmiennej
– 4 nogi z kurczaka lu 2 udźce
– 4-5 ziemniaków
– 1 średnia marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– ziele angielskie i liść laurowy
– sól i pieprz
– szczypta suszonego lubczyku
– świeży koperek do podania

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej 2 litry zimnej wody i wsyp 3 łyżki kaszy. Dodaj kurczaka 2 listki laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego oraz szczyptę soli. Postaw na kuchence, przykryj garnek i gotuj około 40 minut.
  2. W tym czasie obierz ziemniaki, marchew i pietruszkę. Ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekaj, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj warzywa do zupy, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka, obierz z mięsa i mięso pokrój na małe kawałki. Dodaj je do zupy, dodaj także lubczyk i dopraw jeśli zupa tego wymaga solą oraz pieprzem. Gotuj ostatnie 5-10 minut.
  3. Zupę podawaj z miskach lub głębokich talerzach z dodatkiem świeżego koperku.

SMACZNEGO!

Inne ciekawe przepisy:
– przepis na ogórki kiszone

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Najlepszy krupnik
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • Pawełek

    Opublikowane 25/08/2018

    Odpowiedz

    Ja natomiast uwielbiałem tę zupę od dziecka, niestety przepis na mój ulubiony wariant babcia zabrała ze sobą tam, gdzie się jej nie przyda.
    Teraz testuję – szukam krupnika/krupniku, który smakiem będzie przypominał ten babciny.
    Mam w związku z tym pytanie dotyczące powyższego przepisu: wśród składników jest (1) cebula, czy potraktować ją jak inne warzywa w drugim punkcie przygotowań, pokroić w kostkę, czy zetrzeć, wrzucić do zupy surową, czy zeszklić wcześniej, itp… itd…?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 25/08/2018

      wystarczy że drobno pokroisz i dodasz razem z warzywami

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Orientalna pomidorowa

Dziś mam dla was niby pomidorową, ale taką mniej tradycyjną. A to dzięki orientalnym dodatkom w postaci pasty harissa i...

Zamknij