Dziś mam dla was niby pomidorową, ale taką mniej tradycyjną. A to dzięki orientalnym dodatkom w postaci pasty harissa i suszonej kolendrze. Zupa nabiera bardzo ciekawego smaku i jeśli tylko lubisz pikantne jedzenie będzie to dla Ciebie strzał w dziesiątkę.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– zupa o smaku lasagne
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ORIENTALNA POMIDOROWA
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 2 puszki krojonych pomidorów 2 x 400g
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 cm imbiru
– 1-2 łyżki pasty harissa
– pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
– sól, pieprz
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– świeża kolendra do podania
– limonka do podania
Przygotowanie:
- Czosnek i imbir drobno posiekaj. Imbiru nie musisz obierać w całości, odkrój tylko brzydkie zdrewniałe elementy.
- Na oliwie podsmaż czosnek z imbirem, po 2 minutach dodaj pastę harissa. Przy jednej łyżce zupa będzie pikantna a przy 2 naprawdę ostra, wiec dostosuj ilość do własnego gustu. Możesz na początku dodać mnie a w razie potrzeby na końcu dodać jeszcze odrobinę pasty.
- Do garnka wlej zawartość puszek z pomidorami i gotuj 7-10 minut aż całość nieco zmięknie i zagotuje się.
- Zupę dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną kolendrą, a następnie zblenduj na jednolity krem.
- Przełóż zupę do miseczek, dodaj po łyżce jogurtu greckiego lub śmietany i listki świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki i podawaj.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Bez żadnego bulionu?
możesz dodać, ale zupa wtedy będzie zbyt rzadka
A bulion?