Lubisz kurczaka podawanego w KFC? Zrób sobie takiego w domu, a do tego świadomie wybierz to co trafi do Twojego kurczaka i maksymalnie ogranicz ilość tłuszczu.
Mam dla Ciebie przepis na pyszne pałki z kurczaka, które nie zostały usmażone a upieczone w piekarniku. Dzięki temu ilość tłuszczu jest niewielka, a danie jest pyszne i mega chrupiące. Koniecznie spróbuj.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– wegeburger z kalafiora
– najlepszy domowy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– Siekane kotlety z kurczaka
– Zrazy wołowe
PAŁKI Z KURCZAKA W PANIERCE
Przygotowanie: 45 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
– 4-6 pałek z kurczaka (podudzi)
– 3 łyżki mąki pszennej
– po 1 czubatej łyżeczce: wędzonej papryki, pieprzu cayenne, kminu rzymskiego
– po 1 płaskiej łyżeczce: czosnku granulowanego i soli
– 1 jajko rozmiar L
– 1 łyżka sosu tabasco lub chipotle (możesz dodać jeszcze więcej jeśli lubisz pikantne potrawy, lub wybrać bardziej ostry sos)
– 1 – 1,5 szklanki panierki panko (możesz ja zastąpić grubszą bułką tartą, połamanymi płatkami kukurydzianymi, połamanymi krakersami lub mieszaniną 2 spośród wskazanych)
– oliwa (najlepiej z końcówką z dyfuzorem do popryskania kurczaka)
– odrobina soli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 st C.
- Kurczaka umyj i osusz. Dopraw kurczaka solą i odstaw na kilka chwil.
- W głębokich talerzach przygotuj 3 „maczadła”. Do pierwszego talerza dodaj mąkę oraz wszystkie sypkie przyprawy i wymieszaj. Do drugiego dodaj jajko oraz ostry sos i lekko ubij i połącz wszystko. A do trzeciego talerza wsyp panierkę panko lub inny rodzaj panierki, jakiej użyjesz do kurczaka. Staraj się, aby ostatnia warstwa była dość gruba, dzięki temu chrupkości będzie więcej.
- Każdą pałkę kurczaka obtaczaj najpierw bardzo dokładnie w mące i przyprawach, później w jajku z sosem a na koniec w panko. Kurczaki układaj na blasze do pieczenia, na żeliwnej patelni lub w naczyniu do zapiekania. Przed włożeniem go do piekarnika spryskaj go jeszcze oliwą z oliwek. Zapiekaj kurczaka przez 40 minut, w połowie czasu obalając kurczaka.
- Kurczaka podawaj z ulubionymi sosami, posypanego natką pietruszki, z ulubioną sałatką.
SMACZNEGO!
1 comments
Bardzo fajny przepis! Robiłam z pewnymi modyfikacjami, bo nie mogę jeść ostrych potraw (sos sojowy zamiast ostrego), bez kminu, ale większość pozostała bez zmian. Tarta bułka w panierce. Cała panierka wyszła naprawdę przepyszna, faktycznie jak w KFC! Do tego coleslaw, mmm.