Połączenie dyni i koziego sera pokazywałam Wam już robiąc bruchettę z dynią i kozim serem. To genialne połączenie smaków postanowiłam ponownie powtórzyć, dodając tym razem do mojej pasty/dipu duszoną cebulę.
Jeśli lubicie takie dania, zapraszam także do przepisów:
– krem z dyni z jabłkiem
– pierogi z dynią
– dyniowe gnocchi
– dynia marynowana w occie
– BABA GANOUSH
– szakszuka z dynią
– Pasta z wędzonej makreli
PASTA Z DYNI I KOZIEGO SERA
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 100 g miękkiego sera koziego
– 4 łyżki puree z dyni
– 2 cebule
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– 2 łyżki oleju do smażenia
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Upiecz dynię i przygotuj puree według tego przepisu na puree z dyni.
- Puree z dyni wymieszaj z kozim serem. Przełóż do miseczki lub na talerz na którym będziesz podawać pastę.
- Cebulę posiekaj w cienkie pólplasterki. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę oraz listki rozmarynu oderwane od gałązki. Smaż cebulę przez około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Uważaj aby cebula się nie przypaliła, możesz pod koniec smażenia dodać nieco wody. Cebula powinna być skarmelizowana i ciemna jak na zdjęciu.
- Na paście połóż cebulę, całość posyp odrobiną soli i pieprzu. Podawaj jako dodatek do krakersów, pieczywa lub do warzyw pokrojonych w paseczki.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Pasta z dyni i koziego sera
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
5 Review(s) Based on
2 comments
Na pierwszy rzut oka pomyślałam, że to larwy do dekoracji 🙂
nie ukrywam,że moje odczucia były identyczne… 🙂