Pikantna szakszuka z ziemniakami

Szakszuka niezwykle często gości w mojej kuchni, na ogół w wersji śniadaniowej. Ale to danie po niedużej modyfikacji idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Aby było bardziej pożywnie dodajcie do środka ziemniaki, tak jak w tym przepisie.

Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
– klasyczna szakszuka
– szakszukę z dynią
– szakszukę z kurkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

PIKANTNA SZAKSZUKA Z ZIEMNIAKAMI

PRZYGOTOWANIE: 45 minut

SKŁADNIKI:

– 2 łyżki oliwy
– pół cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 4 jajka
– 1 szklanka pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków
– 1 szklanka jarmużu (bez twardych części)
– ew odrobina sera koziego do podania
– 2 tablespoons olive oil, divided

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj sól, 2 łyżeczki chilli w proszku, pomidory w puszce i bulion. Gotuj ok 3-4 minut.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i włóż ziemniaki oraz 1 łyżeczkę chilli. Podsmażaj ziemniaki przez około 7-10 minut aż zrumienią się z każdej strony. Wtedy wrzuć je do sosu pomidorowego do garnka i gotuj około 10 minut.
  3. Do ziemniaków w sosie dodaj jarmuż. Na końcu zrób niewielkie wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut. Po ugotowaniu zostaw jeszcze całość pod przykryciem na kilka minut.
  4. Danie możesz posypać kozim serem i podawać z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pikantna szakszuka z ziemniakami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta z dyni i koziego sera

Połączenie dyni i koziego sera pokazywałam Wam już robiąc bruchettę z dynią i kozim serem. To genialne połączenie smaków postanowiłam...

Zamknij