Wiem że bardzo chwalicie mój przepis na najlepsze ciasto do pierogów, często także sięgacie po przepisy na pierogi ruskie czy pierogi z kaszą gryczaną. Dlatego postanowiłam wzbogacić przepisy pierogowe na blogu. Te dzisiejsze to moje nowe odkrycie, idealne połączenie pieczonej dyni i sera pleśniowego daje zaskakująco genialny efekt. naprawdę, warto spróbować.
Polecam Ci także przepisy:
– pierogi ruskie
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z kaczką
– bruschetta z dynią
– leniwe
pierogi z dynią
Ilość porcji: farsz na 20-25 pierogów
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 300 g dyni (waga surowej dyni po obraniu)
– 200 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
– 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Dynię obierz, oczyść z pestek i miękkiego środka. Pokrój w małą kostkę o boku ok 5 mm. Żaroodporne naczynie wysmaruj na dnie olejem, włóż dynię (najlepiej aby naczynie było szerokie, tak aby dynia w miarę możliwości leżała w 1 maksymalnie 2 warstwach). Wstaw dynię do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piecz 12-14 minut aż zrobi się miękka. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na min 10 minut do wystygnięcia.
- W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy dynia wystygnie połącz ser i dynię.
- Farszem nadziej pierogi, kładąc gotowe na blacie oprószonym mąką. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch (ja zwykle wtedy gotuję je jeszcze 1 minutę od czasu wypłynięcia).
- Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać kolejny raz w wodzie lub odsmażyć na patelni.
SMACZNEGO!
I kilka przepisów z dynią:
– pasta z dyni i koziego sera






2 comments
To połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo mi się podoba! Masz piękne zdjęcia, ciasto wygląda mega apetycznie 😉
Wlazłem tu aby zobaczyć nadzienie.Ciasto mam swoje .Moim zdaniem dynię do pieczenia można doprawić czosnkiem,mogą być zioła prowansalskie ( bazylia,oregano ) .Wtedy dynia nabierze smaczku.
Jeżeli chodzi o Twój przepis jest dobry.