Ale to jest dobre, naprawdę! Genialna przystawka, a właściwie chrupiące kuleczki idealne do zjedzenia przy ciekawym filmie. Ja moją ciecierzycę wykorzystałam do zrobienia pysznej meksykańskiej sałatki, którą pokazałam Wam już na Instagramie, a przepis na nią pojawi się już jutro.
Ważne – te pieczone kuleczki ciecierzycy najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu. Dlatego przygotuj je bezpośrednio przed jedzeniem.
Zapraszam także do innych przepisów na inne przetwory z roślin strączkowych
– falafel
– hummus
– hummus z soczewicą
– pasta z soczewicy
– hummus z suszonymi pomidorami
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 250 g ugotowanej ciecierzycy (możecie użyć ciecierzycy z puszki)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ciecierzycę ugotowaną przełóżcie o miseczki, dodajcie oliwę a następnie przyprawy. Dokładnie wymieszajcie, tak aby każde ziarenko miało szansę być otoczone przyprawami.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, a na niego wyłóżcie ciecierzycę, tak aby nie leżała jedna na drugiej.
- Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C i pieczcie ok 25 minut, uważając aby się nie spaliła a była pięknie przyrumieniona i chrupiąca. Wyjmujcie i podawajcie.
SMACZNEGO!