Pasty kanapkowe, uwielbiam je. Mam czasem dość tradycyjnej wędliny czy sera żółtego, tym bardziej że tworząc pastę kanapkową w domu dokładnie wiem co zawiera. Jeśli macie blender (a wierzę że tak), jej przygotowanie zajmuje niespełna minutę, wiec tym bardziej zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Pasta z soczewicy na pewno okaże się odkryciem dla wielu z Was 🙂
Przepis jest dość podobny do hummusu w mojej wersji. Jeśli nie przepadacie za hummusem bo jest mdły zachęcam Was własnie do zrobienia tego z mojego przepisu – daję gwarancję że będzie smakował, dodatek czosnku i limonki idealnie podkręca jego smak 🙂
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
– Pasta z wędzonej makreli
PASTA Z SOCZEWICY
PRZYGOTOWANIE: 1 minuta + czas gotowania soczewicy
ILOŚĆ PORCJI: 4-6
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy (nie istotny jest tu jej kolor)
– 6-8 łyżek oliwy z oliwek + odrobina do polania
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– odrobina listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania pasty możecie samodzielnie ugotować soczewicę wg przepisu na opakowaniu, lub skorzystać z już ugotowanej w puszce. Do blendera dodajcie wszystkie składniki oprócz mięty. Zbledniejcie całość i przełóżcie do miseczki, polejcie odrobiną oliwy i posypcie grubo przepiekanymi listkami mięty. Podawajcie z pitą lub dowolnym rodzajem pieczywa.
Smacznego!
Zajrzyj też do:
– pasta z soczewicy
– pasta z kurczaka
– BABA GANOUSH
– pasta z wędzonych szprotek
– pasta z łososia wędzonego
– pasta z suszonymi pomidorami
– pasta z makreli
– pasta z zielonych oliwek
– pasta jajeczna
– pasta z papryką marynowaną
– pasta z paluszków krabowych
– pasta łososiowa z gruszką
4 comments
Soczewica to ostatnio jeden z podstawowych produktów mojej kuchni ale w takiej formie jeszcze jej nie próbowałam. Dziękuję za inspirację.
zachęcam aby wypróbować właśnie ten przepis 🙂
Jak długo można przechowywać taką pastę i w jakich warunkach?
Przechowuj oczywiście w lodówce, 3-4 dni to odpowiedni czas.