Wpisz i naciśnij Enter

Pasta z soczewicy

Pasty kanapkowe, uwielbiam je. Mam czasem dość tradycyjnej wędliny czy sera żółtego, tym bardziej że tworząc pastę kanapkową w domu dokładnie wiem co zawiera. Jeśli macie blender (a wierzę że tak), jej przygotowanie zajmuje niespełna minutę, wiec tym bardziej zachęcam do skorzystania z tego przepisu. Pasta z soczewicy na pewno okaże się odkryciem dla wielu z Was 🙂
Przepis jest dość podobny do hummusu w mojej wersji. Jeśli nie przepadacie za hummusem bo jest mdły zachęcam Was własnie do zrobienia tego z mojego przepisu – daję gwarancję że będzie smakował, dodatek czosnku i limonki idealnie podkręca jego smak 🙂

Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
przepis na guacamole
pasta z awokado i jajka
hummus
hummus z suszonymi pomidorami
pasta z wędzonego kurczaka
pasztet do smarowania
masło ziołowe
masło czosnkowe
hummus z soczewicą

pasta z soczewicy

PRZYGOTOWANIE: 1 minuta + czas gotowania soczewicy
ILOŚĆ PORCJI: 4-6

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka ugotowanej soczewicy (nie istotny jest tu jej kolor)
– 6-8 łyżek oliwy z oliwek + odrobina do polania
– 2 ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– odrobina listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

 

Do przygotowania pasty możecie samodzielnie ugotować soczewicę wg przepisu na opakowaniu, lub skorzystać z już ugotowanej w puszce. Do blendera dodajcie wszystkie składniki oprócz mięty. Zbledniejcie całość i przełóżcie do miseczki, polejcie odrobiną oliwy i posypcie grubo przepiekanymi listkami mięty. Podawajcie z pitą lub dowolnym rodzajem pieczywa.

Smacznego!

pastazsoczewicy4

pastazsoczewicy1

Zajrzyj też do:

pasta z soczewicy
pasta z kurczaka
pasta z wędzonych szprotek
pasta z łososia wędzonego
pasta z suszonymi pomidorami
pasta z makreli
pasta z zielonych oliwek
pasta jajeczna
pasta z papryką marynowaną
pasta z paluszków krabowych
pasta łososiowa z gruszką

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pasta z soczewicy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Soczewica to ostatnio jeden z podstawowych produktów mojej kuchni ale w takiej formie jeszcze jej nie próbowałam. Dziękuję za inspirację.

    1. zachęcam aby wypróbować właśnie ten przepis 🙂