Bakłażana wykorzystuję w różny sposób, czasem jako element danej potrawy czyli duszony bakłażan połączony z dodatkami i nierzadko z sosem, piekę też bakłażany i robię baba ganoush, pyszną bakłażanową pastę z bliskiego wschodu. Ale to danie to najprostszy sposób na przygotowanie bakłażanów. Zobaczcie jak szybko zrobić je na pyszną ciepłą kolację.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
PIECZONE BAKŁAŻANY
Przygotowanie: 30-40 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– sól
– 3-4 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
– 1 płaska łyżka pasty tahini
– sok z połowy cytryny
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– pestki z połowy granata
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj dokładnie, przekrój wzdłuż i natnij na krzyż małym nożem tak, aby nie przekroić skórki a nakroić tylko miąższ.
- Bakłażana od środka natrzyj oliwa i posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz bakłażany do miękkości około 25-30 minut.
- W tym czasie obierz granata i wyjmij pestki. Wiesz jaki jest mój sprawdzony sposób aby nie pobrudzić się rozpryskującym sokiem? Nacinam najpierw lekko skórkę z granata nożem, do dużej miski wlewam zimną wodę i resztę czynności robię pod wodą, obierając owoc z pestek. Nieprzyjemne białe skórki których się ciężko pozbyć są lekkie i uniesie je woda, a twój granat nie zachlapie całej kuchni i Twojego ubrania.
- Przygotuj sos. Połącz w miseczce jogurt, pastę tahini, cytryny.
- Po upieczeniu polej bakłażany sosem, posyp pestkami granata i natką pietruszki (ewentualnie kolendrą). Podawaj.
SMACZNEGO!