Szakszuka niezwykle często gości w mojej kuchni, na ogół w wersji śniadaniowej. Ale to danie po niedużej modyfikacji idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Aby było bardziej pożywnie dodajcie do środka ziemniaki, tak jak w tym przepisie.
Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszukę z kurkami
– Szakszuka z chorizo
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
PIKANTNA SZAKSZUKA Z ZIEMNIAKAMI
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
SKŁADNIKI:
– 2 łyżki oliwy
– pół cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
– 1 łyżeczka soli
– 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 4 jajka
– 1 szklanka pokrojonych w dużą kostkę ziemniaków
– 1 szklanka jarmużu (bez twardych części)
– ew odrobina sera koziego do podania
– 2 tablespoons olive oil, divided
PRZYGOTOWANIE:
- Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj sól, 2 łyżeczki chilli w proszku, pomidory w puszce i bulion. Gotuj ok 3-4 minut.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i włóż ziemniaki oraz 1 łyżeczkę chilli. Podsmażaj ziemniaki przez około 7-10 minut aż zrumienią się z każdej strony. Wtedy wrzuć je do sosu pomidorowego do garnka i gotuj około 10 minut.
- Do ziemniaków w sosie dodaj jarmuż. Na końcu zrób niewielkie wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut. Po ugotowaniu zostaw jeszcze całość pod przykryciem na kilka minut.
- Danie możesz posypać kozim serem i podawać z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
1 comments
Za duuużo chilli, dałem pół łyżeczki i było na mojej granicy bólu, ale poza tym danie świetne, dzięki;)