Wiem, że są tu wielbiciele pizzy na grubym cieście, które jest jednocześnie miękkie w środku, a na brzegach jest kusząco chrupiące. To właśnie dla Was mam ten przepis na pizzę w stylu amerykańskim.
Sekretem dobrej pizzy jest zawsze ciasto. Kiedyś testowałam wiele przepisów z dużą ilością drożdży, robionych na szybko w 40 minut czy 1h. Ale to nie jest to! Ta pizza smakuje drożdżami, jej ciasto jest twarde, nie przepracowało swojego. Raz na jakiś czas można taką zleść, ale ja lubię jeść dobrą pizzę.
Dlatego już od dawna zminimalizowałam ilość drożdży, ciasto wyrasta mi przez 1-2 dni w lodówce i wtedy wiem, że efekt będzie idealny. Do tej grubszej pizzy dodaję 1 łyżeczkę suchych drożdży, co i tak jest sporą ilością, bo zależy mi na grubym cieście.
Najlepszy efekt ciasta będziecie mieli po 2-3 dniach. Ja jedną porcję tego ciasta zrobiłam po 24 h wyrastania a kolejną po 2 dniach, czyli 3 dniach od przygotowania ciasta. I ta druga była lepsza!
Zajrzyj też do przepisów:
Pizza na zakwasie
Ciasto na pizzę
Włoska pizza na cienkim cieście
Pizza z patelni bez drożdży
Pizza na cieście francuskim
Pizza z batatów z kurczakiem
Pizza na tortilli
Mini pizza
Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z ciasta francuskiego – VIDEO
Frittata z bakłażanem i fetą
Zapiekanka z cukinią – frittata z cukinią
Frittata z batatem i szpinakiem
Tarta z karmelizowaną cebulą
Tarta z pomidorami i bakłażanem
Galette z pieczarkami i gorgonzolą
Tarta z łososiem w kształcie ryby
Tarta z warzywami
Tarta z porem i łososiem
Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine
Mini pizze na cieście francuskim
PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE
Przygotowanie: 20 minut + 12-36 h wyrastania ciasta
Ilość porcji: 2 pizze
Składniki ciasto:
– 500 g mąki pszennej typ 00 (możesz też użyć mąki typu 450)
– 350 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka suszonych drożdży
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
Składniki sos:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do pizzy:
– 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz)
– ulubione dodatki do pizzy
– szczypta suszonego oregano do posypania
– 2 łyżki oliwy do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj przesianą mąkę pszenną, wodę, drożdże i oliwę. Za pomocą końcówki typu hak zacznij mieszać ciasto. Najpierw przez kilka minut na niższych obrotach, aby składniki się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, aby nieco odpoczęło, dopiero wtedy dodaj do ciasta sól. Teraz wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni.
- Ciasto podziel na 2 równe części (najlepiej użyć do tego wagi kuchennej). Ciasto ułóż w sporym pojemniku plastikowym z pokrywką, wysmarowanym oliwą. Wstaw do lodówki i pozwól mu tam wyrastać przez minimum 12h, a najlepiej przez 24 lub 48h.
- Wyjmij ciasto z lodówki na 60-90 minut przed tym, jak zaczniesz z nim pracować.
- W tym czasie przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone, dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj, dość często mieszając przez 20-30 minut, a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej piekarnik do 250 st C, lub tyle ile zdołasz (w niektórych piekarnikach maksymalna temperatura to 240 stopni). Przygotuj patelnię żeliwną lub inne żeliwne naczynie. Przy naczyniu o średnicy 21-23 cm pizza wyjdzie zdecydowanie grubsza. Przy większej jak moja pizza będzie trochę cieńsza, ale nadal bardzo wyrośnięta.
- Patelnię nasmaruj oliwą z oliwek i połóż na dnie porcję ciasta do pizzy. Rozciągaj je palcami do szerokości naczynia. Ciasto jest elastyczne i będzie „wracało”, dlatego rozciągnij je maksymalnie, pozostaw na 10-15 minut, to się nieco skurczy a po tym czasie rozciągnij raz jeszcze. Ciasto może wręcz nachodzić na boczne ścianki patelni.
- Tak przygotowanie ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Dzięki temu, że robisz wstępne pieczenie, ciasto się doskonale upiecze, będzie chrupiące, a dodatki na górze nie zaburzą procesu pieczenia ciasta
- Wyjmij gorącą patelnię z ciastem z piekarnika. Rozsmaruj na upieczonym spodzie sos, posyp go mozzarellą i dodaj dodatki. Wstaw ponownie pizzę do piekarnika na 6 do 8 minut. Ser musi się rozpuścić a dodatki przyrumienić.
- Wyjmuj pizzę. Przekładaj na talerze i krój na mniejsze kawałki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł