Ten przepis to naprawdę wyśmienite placuszki, które po usmażeniu będą idealnym śniadaniem lub kolacją. Wystarczy, że dodasz do nich świeże owoce, dżem lub inne słodkie dodatki takie jak masło orzechowe czy czekolada do smarowania. Każda z wersji będzie pyszna!
PLACKI Z SERA BIAŁEGO
Do przygotowania tych placuszków użyj dowolnego sera twarogowego. Ja wybieram zwykle ten niezmielony, bo lubię czuć w placuszkach grudki sera.
Polecam Ci też inne moje przepisy na różne placki i placuszki
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Placki z batatów
– Placki z brokuła
– Placki z kalafiora
– Placki z czerwonej cebuli
– Mega chrupiące placki ziemniaczane
– Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
– Placki z gotowanych ziemniaków
– Placki z cukinii
– Pełnoziarniste placki z marchewki
– Placki z ziemniaków i marchewki
– Placki ziemniaczane z łososiem
PLACKI TWAROGOWE
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PLACKÓW: 16-20 placków
SKŁADNIKI:
– 250 gramów sera twarogowego półtłustego
– 1 szklanka mąki pszennej
– 120-130 ml mleka
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– opcjonalnie: cukier wanilinowy lub odrobina ekstraktu waniliowego
– olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj ser i rozgnieć go dokładnie widelcem. Dodaj do sera mąkę, mleko i jajko, a następnie dorzuć cukier i ekstrakt waniliowy jeśli używasz. Dokładnie połącz składniki, aby uzyskać ciasto gęstości śmietany.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła klarowanego lub oleju i smaż średniej wielkości placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i usmażone.
- Placuszki idealnie pasują do świeżych owoców, frużeliny lub dżemu.
Smacznego!