Przepyszna rolada szpinakowa, nadziewana pysznym serkiem ze świeżymi ziołami oraz wędzonym łososiem. Taka rolada będzie idealną przekąską na imprezę, pomysłem na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc, albo po prostu pyszną kolacją dla dwojga.
Ciasto do rolady zrobisz bardzo prosto i szybko w piekarniku. Później już wystarczy nasmarować, położyć dodatki, zawinąć i schłodzić przed pokrojeniem. A do środka można dać klasyczne składniki, jakie znajdziesz poniżej w przepisie, lub nieco inne, zgodne z własnymi preferencjami lub stanem lodówkowym.
Zapraszam na inne przepisy z łososiem:
Łosoś po grecku
Łosoś pieczony z granatem
Makaron z wędzonym łososiem
Trójkąty z porem i wędzonym łososiem
Kotlety z łososia
Pieczony łosoś
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś pieczony z parmezanem
Tarta z porem i łososiem
Łosoś barbecue
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM
PRZYGOTOWANIE: 40 minut + chłodzenie
Ilość porcji: 4
SKŁADNIKI:
– 200 g świeżego szpinaku
– 1 łyżeczka oleju
– 1 ząbek czosnku
– 3 jajka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka mąki pszennej
– 300 g serka śmietankowego lub chrzanowego
– 250-300 g wędzonego łososia na zimno (w plastrach)
– 2-3 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE:
- Świeże liście szpinaku umyj, a następnie wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju lub oliwy i smaż, aż liście zmiękną.
- Wtedy do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wyłącz palnik.
- Szpinak wystudź całkowicie, dodaj do blendera, dodaj do niego tylko żółtka jaj (białka na chwilę odłóż), czubatą łyżkę mąki pszennej, sól i sporą szczyptę pieprzu. Wszystko zblenduj na gładką masę.
- Białka ubij na sztywno osobno w misce i dodaj do masy szpinakowej stopniowo, delikatnie mieszając.
- Przygotuj blaszkę około 20 x 30 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej równomiernie masę szpinakową. Piecz blat 11-13 minut w temperaturze 180o C.
- Po upieczeniu blatu należy go dość szybko odkleić od papieru do pieczenia i zostawić, aby nieco przestygł.
- Następnie nasmaruj blat serkiem śmietankowym lub chrzanowym, posyp obficie posiekanym koperkiem i połóż na tym plastry wędzonego łososia.
- Roladę zwiń i owiń folią spożywczą, zakręcając końce, a następnie włóż do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc. Po tym czasie możesz kroić roladę, układać na półmiskach i podawać.
Smacznego!