Przepyszne chrupiące rybne nuggetsy, które zrobisz z dosłownie kilku składników. Aby panierka na nuggetsach była bardziej chrupiąca wybierz panierkę panko zamiast tradycyjnej bułki tartej. Ona doda niesamowitej chrupkości Twoim rybnym nuggetsom.
Ważne jest doprawienie ryby, zanim zrobisz na niej panierkę. Ja użyłam do tego ostrego sosu chilli, a ryba wychodzi z nim tylko nieco pikantna. Ale jeśli lubisz bardziej łagodne smaki, lub przygotowujesz to danie dla dzieci to możesz użyć klasycznego zestawu przypraw, jakim jest sól, pieprz i słodka papryka, lub wybrać inny sos, lub musztardę, która też doskonale skomponuje się z rybą.
Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
RYBNE NUGGETSY
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– 400-500 g dorsza lub innej białej ryby
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki ostrego sosu chilli*
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mleka
– 2 łyżki mąki pszennej
– 3/4 szklanki panierki panko
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na mniejsze porcje, na jedno lub dwa ugryzienia. Dopraw rybę solą, pieprzem z obu stron.
- *Do dosmaczenia ryby użyłam kilku łyżek sosu chilli o umiarkowanej ostrości, ale jeśli wolisz łagodniejsze dania, wybierz łagodniejszy sos lub musztardę. Możesz też do przypraw dodać słodką paprykę.
- Do miski dodaj sos i wymieszaj w nim rybę, tak aby sos pokrył ją z każdej strony.
- Do jednej miski dodaj jajko i mleko i rozkłóć je ze sobą.
- Do drugiej miski dodaj mąkę i panko i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej lub innego rodzaju tłuszcz do smażenia. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w jajku a później w panko z mąką. Możesz zrobić podwójną panierkę, czyli po panko jeszcze raz w jajku i jeszcze raz w panko. Smaż rybę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawaj z ulubionymi sosami.