Ta sałatka to dość sprytne połączenie owoców i warzyw, słodkiego z wytrawnym, smaków delikatnych z wyrazistymi. To naprawdę bardzo ciekawe zestawienie smaków, a do tego ekspresowe wykonanie i w przypadku potrzeby zjedzenia na szybko, idealne rozwiązanie. Polecam szczególnie na kolację 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka gyros
– sałatka tabbouleh
– sos do sałatki
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– garść rukoli
– połowa awokado
– 1-2 figi
– kilka plasterków świeżego chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przekrój na pół, pół owiń folią aluminiową i odłów na później. Połówkę obierz ze skóry, pokrop łyżeczką soku z cytryny i pokrój w paseczki.
- Na talerzu połóż rukolę lub inne sałaty o wyrazistym smaku. Na rukoli połóż awokado, pokrojoną w ćwiartki lub ósemki świeżą figę. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Aby lepiej się wymieszał dodaj do niego 1 łyżeczkę ciepłej przegotowanej wody. Sosem polej sałatkę, dodaj chilli.
SMACZNEGO!