Mam dziś dla Was ferię kolorów i smaków. Zapraszam na przepis z wykorzystaniem buraczków w 3 kolorach: czerwonych, żółtych i białych. Jeśli uda Wam się kupić takie nietypowe gatunki, zachęcamy abyście upiekli je i zrobili pyszną sałatkę. Te małe okazy są bardzo słodkie i aromatyczne, a różna kolorystyka tylko doda Waszej sałatce urody. Oczywiście możecie ją zrobić tylko z tradycyjnych buraczków, czerwonych 🙂
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują buraczki:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– falafel
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– carpaccio z buraka
– zupa krem z buraków
– sałatka gyros
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z buraczkami i kozim serem
– frytki z batatów
przepis na SAŁATKĘ Z KOLOROWYCH BURACZKÓW
Przygotowanie: 20 minut + pieczenie buraczków
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 8-12 małych buraczków
– 2 garści mieszanki sałat – najlepsze będą o lekko pikantnym smaku typu musztardowiec, rukiew wodna, inne
– 50-80 g sera koziego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Najdłuższy czas zajmie wam upieczenie buraczków. Dlatego rekomenduję aby zrobić to nawet dzień wcześniej, czy w innej wolnej chwili. Buraczki należy obciąć od naci, umyć i piec około 1 h w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Nie zawijam ich w folię aluminiową, moje doświadczenie pokazuje, że tak pieczone są smaczniejsze 🙂
- Ostudzone ziemniaki obierzcie. Skórka powinna odejść już niemalże sama. Następnie pokrójcie w poprzek na cienkie plastry.
- Na talerzu ułóżcie sałaty, dodajcie buraczki i kozi ser. Z oliwy, musztardy i soku z cytryny przygotujcie sos. Polejcie nim sałatkę a następnie doprawcie solą i pieprzem. Ja dodatkowo ozdobiłam moją sałatkę świeżymi kwiatami cukinii 😉
SMACZNEGO!
2 comments
Na pewno jest smaczna ale przede wszystkim zdrowa:)
porcja smaku i zdrowia 🙂