Już miałam okazję prezentować Wam dania z kwiatami cukinii, które są przepyszne 🙂 Możecie je kupić w wersji żeńskiej i męskiej – jedne z małą zawiązką cukinii, drugie jedynie w postaci kwiatu. Ich przygotowanie do spożycia jest bardzo proste. Wystarczy za pomocą delikatnej szczoteczki odpylić kwiat (mycie spowoduje że stanie się on miękki), a następnie ze środka usunąć pręciki. Kwiaty możecie jeść na surowo, są pyszne i delikatne. Dziś do mojej sałatki postanowiłam je jednak krótko udusić na maśle z odrobiną czosnku. Zapraszam na przepis.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów:
– kurczak z kwiatami cukinii
– sałatka z kolorowych buraczków
– carpaccio z cukinii
– sałatka z grillowaną cukinią
– sałatka gyros
– tarta z cukinią
– faszerowana okrągła cukinia
– mini cukinie pieczone
– zupa krem z cukinii
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z KWIATAMI CUKINII
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– mix dowolnych sałat – polecam Wam wybór pikantnych wersji takich jak musztardowiec czy rukiew wodna
– 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej
– 4-6 kwiatów cukinii
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka sera typu permezan
– sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Kwiaty cukinii oczyśćcie zgodnie z opisem we wstępie wpisu.
- Na patelni na średnim ogniu rozpuśćcie masło. Dodajcie kwiaty cukinii i czosnek i duście około 2 minut.
- Na talerzu połóżcie sałaty, szynkę parmeńską, duszone kwiaty cukinii wraz z odrobiną masła ze smażenia i posypcie serem typu parmezan. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Podawajcie od razu.
SMACZNEGO!
2 comments
Z takimi kwiatami sałatka wygląda cudnie 🙂
[…] w stanie zebrać same kwiaty. Kwiaty też są jadalne i można je dodawać do wielu potraw np. sałatek. Jest to bardzo fajne rozwiązanie, gdy mamy ogromne ilości tych kwiatów, a słoiki z marynowaną […]