Grillowany bakłażan pysznie smakuje ze świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Do takiej sałatki warto dodać też świeże zioła a szczególnie miętę oraz ser feta. Zdziwicie się jak to dobrze razem smakuje!
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– pieczone bakłażany
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– przepisy na grilla
– chipsy z batatów
– Sałatka z arbuzem i fetą
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I POMIDOREM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 1 (1 samodzielne danie lub 2 dania typu dodatek)
Składniki:
– 1 średni bakłażan
– 10-12 pomidorków koktajlowych lub mix pomidorków małych i dużych
– 2-3 łyżki pokruszonego sera feta
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 2 łyżki posiekanej mięty + kilkanaście listków mięty do posypania
– 1 łyżka posiekanych listków bazylii
– 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Bakłażana umyj dokładnie, pokrój wzdłuż w plastry o grubości 5-7 mm. Bakłażana posól i odstaw na minimum 10 minut aby warzywo puściło sok.
- Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj bakłażana i smaż z każdej strony aż warzywa zmiękną i zarumienią się. Ja lubię smażyć bakłażana na patelni grillowej lub na grillu, ma wtedy dodatkowo piękne paseczki.
- W tym czasie pokrój pomidory – małe na połówki, większe na plastry.
- W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną miętę i bazylię, sok z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Na talerzu połóż grillowanego bakłażana, pomidorki, pokruszony ser feta. Wszystko polej przygotowanym dipem ziołowym i posyp pozostałymi listkami mięty. Podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!