To danie już zawsze będę kojarzyła z Indonezją i moją wyprawą na Jawę i Bali. Jeśli byliście, zapewne tak jak ja polubiliście Indonezję i jej kulturę oraz różnorodność. Pomimo bliskości Jawa i Bai są niesamowicie odmiennymi kulturowo miejscami, łączy ich jednak kuchnia. Być tam i nie zjeść tych pysznych szaszłyków…. no musicie ich spróbować. Są dostępne na każdym kroku, to podstawowe jedzenie na każdym miejskim straganie. Koniecznie z ryżem i koniecznie z sosem z orzeszków, który jednak jest często pikantny tak jam mój w tym przepisie.
Oczywiście zachęcam Was do przeczytania postów: Jawa i Bali w krainie Batiku oraz Jawa miejsca warte zobaczenia. Post o Bali jeszcze przede mną, ale postaram się nadrobić zaległość już w przyszłym tygodniu 🙂
Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także:
– jak idealnie usmażyć kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– kurczak na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– kurczak z kwiatami cukinii
– przepis na kurczaka z KFC
– kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– przepisy na grilla
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka curry
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 świeże chilli
– 2 ząbki czosnku
– 5 cm świeżego imbiru
– 6 łyżek masła orzechowego
– 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej w wersji z obniżoną zawartością soli)
– 1 limonka
– do podania: ryż
PRZYGOTOWANIE:
Z imbiru usuńcie zdrewniałe części, nie musicie go jednak obierać. Czosnek obierzcie. Wrzućcie czosnek i imbir do blendera, dodajcie chilli, przyprawy, sos sojowy, masło orzechowe, otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki. Całość zblendujcie, a jeśli sos okaże się za bardzo gęsty dodajcie nieco wody.
Z piersi kurczaka wykrójcie błony i inne brzydkie elementy. Pokrójcie kurczaka w dość grubą kostkę, bok ok 2,5 cm. Do przygotowania szaszłyków użyjcie drewnianych patyczków które zmoczcie przez chwilę w wodzie. Nadziewajcie kurczaka na patyczki tworząc szaszłyk. Połową sosu natrzyjcie szaszłyki i schowajcie je do lodówki na 20-30 minut, aby nieco przeszły smakiem. Tak przygotowane szaszłyki pieczcie na grillu, smażcie na patelni grillowej lub upieczcie w piekarniku. Podajcie z ryżem i pozostałym sosem z orzeszków.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei