Schab z pieczarkami można robić na wiele sposobów – nadziewać kieszonki z mięsa, dusić w pieczarkowym sosie, etc. Jam mam dla Was przepis w wersji zapiekanej – naprawdę smaczne danie główne.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– kotlet schabowy
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
– 6 plastrów schabu bez kości
– 10-15 pieczarek
– 1 szklanka mleka
– 20 g masła
– pół szklanki sera typu ementaler
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– łyżka musztardy Dijon
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Ser należy zetrzeć na tarce. W garnuszku rozpuścić masło i dodać mąkę. Wlać mleko i połączyć z zasmażką. Podgrzewać mieszając trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i rozpuścić. Odstawić do ostudzenia.
Odciąć białe błonki z kawałków ze schabu. Plastry schabu doprawione solą i pieprzem podsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Podsmażone pieczarki wymieszać z sosem i nałożyć wszystko na plastry schabu. Zapiekać ok 5 min w piekarniku nagrzanym do ok 160 st C.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
2 comments
bardzo lubię takie właśnie połączenia a przepis wydaje się prosty. spróbuję na pewno
ale piękne i smakowite zdjęcia 🙂