W takie dni jak Wigilia śledź to jedna z podstawowych potraw obecnych na każdym polskim stole. Oczywiście wszyscy chętnie sięgamy po tego tradycyjnego z cebulką.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: ok 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce
Składniki:
– 300 g płatów śledziowych
– 10-15 suszonych pomidorów
– 3 łyżki musztardy ziarnistej
– 1 spora papryczka chilli lub 2 mniejsze
– olej lniany
Przygotowanie:
Zacznijcie od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich wodą i namoczenia przez ok 2-3h. W tym czasie przynajmniej raz wymieńcie wodę.
Śledzie pokrójcie na mniejsze kawałki. Układać w słoju lub innym naczyniu które ma przykrywkę na zmianę – śledzie, odrobina musztardy, chilli pokrojone w paseczki, pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zalać olejem najlepiej lnianym, choć możecie użyć innego dobrego oleju roślinnego o neutralnym smaku. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka dni.
SMACZNEGO!
1 comments
[…] Śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami […]