Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają się w Waszych domach i które mają wielu zwolenników. Tradycyjne śledzie po kaszubsku to słodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania.
Te śledzie niezwykle często goszczą na stołach podczas świąt, wszelakich imprez czy tak bez żadnej specjalnej okazji. Bo przecież pora na śledzia jest zawsze dobra!

Polecam Wam także:
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– zestawienie Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 4-5 filetów śledziowych
– 2 cebule
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
– 1/3 szklanki passaty pomidorowej
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1 łyżka brązowego cukru
– 4 liście laurowe, 4-5 goździków, 3-4 kulki ziela angielskiego, pieprz
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Długość ich moczenia zależy od tego, jakich śledzi używasz. Te kupione w solance trzeba moczyć dłużej, ale są w sklepach dostępne dobre śledzie w oleju, które nie wymagają już moczenia i wystarczy je dodać do zalewy.
- Pokrój cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, goździki i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Duś aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj passatę pomidorową oraz rodzynki, duś 3 minuty i dodaj ocet oraz brązowy cukier. Duś kolejne 2-3 minuty.
- Śledzie pokrój na mniejsze części, o szerokości około 2 cm. Ułóż na półmisku lub w innym naczyniu, w którym będziesz je przechowywać. Na śledzie wyłóż przestudzoną zalewę pomidorową (musi być zimna lub jedynie lekko ciepła). Tak przygotowane śledzie włóż do lodówki na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h. Podawaj na stół, kiedy przejdą pysznym smakiem zalewy.
SMACZNEGO!







3 comments
Śledzik na raz 😀 na święta w sam raz, już się nie mogę doczekać świątecznego gotowania 😀 pozdrawiam
Świetny przepis. Koniecznie będę musiał go wykorzystać!
Świetny przepis na śledzie 🙂