Uwielbiam śledzie pod pierzynką, bo to idealne połączenie moich ulubionych smaków. Jest tu słony śledź, słodycz z buraków, ziemniaków, a nawet majonezu, wytrawne smaki jajka czy korniszonów. Całość komponuje się niesamowicie pysznie!
Taką sałatkę możesz zrobić na Święta lub dowolną imprezę. Będą nią też zachwyceni Twoi goście podczas imprezy Sylwestrowej lub innej imprezy karnawałowej. Może to nie jest lekkie dietetyczne danie, ale po łyżce można spokojnie zjeść, a później pospacerować lub wytańczyć nadmiar kalorii.
Mam dla Was aż kilka pysznych przepisów:
– śledzie w oleju
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ
Ilość porcji: 4-6
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 4-5 ziemniaków
– 3-4 płaty śledziowe solone lub gotowe Śledzie po kołobrzesku® Kapitan Navi
– pół szklanki pokrojonych drobno korniszonów lub ogórków konserwowych
– 1-2 ugotowane lub upieczone buraczki
– pół szklanki tartego sera gouda lub podobnego
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 4-6 łyżek majonezu
– cebula z opakowania śledzi lub 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
– pieprz
– posiekany szczypiorek – kilka łyżek
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu pokrój w drobną kostkę.
- Jeśli używasz śledzi w słonej zalewie, namocz przez minimum 30 minut w bardzo zimnej wodzie, tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli masz czas mocz śledzia nawet 1-2 h. Śledzie po kołobrzesku® Kapitan Navi nie wymagają moczenia, są gotowe do wyjęcia z opakowania i ułożenia w sałatce.
- Buraczki ugotuj lub upiecz do miękkości, pokrój w drobną kostkę.
- Jajko ugotuj i zetrzyj na tarce. Podobnie zetrzyj żółty ser.
- Układaj sałatkę warstwami w jednej większej najlepiej przeźroczystej misce lub w mniejszych salaterkach. Warstwy: śledź (dopraw go pieprzem), cebula (ta z opakowania śledzi lub drobno posiekana np. czerwona cebula), cienka warstwa majonezu, pokrojone ziemniaki, tarty żółty ser, pokrojone drobno korniszony lub ogórki konserwowe, kolejną cienką warstwę majonezu, pokrojone buraczki, raz jeszcze majonez oraz starte jajka i posiekany szczypiorek. Wszystko dopraw odrobiną pieprzu.
SMACZNEGO!