Jeśli szukacie przepisów na śledzie na moim blogu znajdziecie ich jeszcze kilka, m.in ten na śledzia w czosnku i majeranku, śledzia z chilli, czy śledzia tradycyjnego z cebulką. Tym razem mam dla Was przepis który wypatrzyłam na blogu Pomysłowe Pieczenie.
Polecam Wam także:
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– śledzie skandynawskie
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: ok 15 minut + 2-3 h moczenie + 2-3 dni w lodówce
Składniki:
– 300 g płatów śledziowych
– 1 cebula
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 50 ml wody
– 50 ml dobrej jakości wiśniówki 40%
– 1 łyżka octu
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
Zacznijcie od odsączenia śledzi z zalewy, zalania ich wodą i namoczenia przez ok 2-3h. W tym czasie przynajmniej raz wymieńcie wodę.
Cebulę pokrójcie w piórka i na chwilę zalejcie wrzątkiem. Odcedźcie. 50 ml wody z przepisu powinno być wrzątkiem. Wtedy łatwiej rozpuścicie w nim cukier. Dodajcie do wody z cukrem pozostałe składniki zalewy czyli: ocet, ocet balsamiczny, gorczycę i wiśniówkę. Wymieszajcie. W szklanym słoju lub w innym zamykanym naczyniu układajcie naprzemiennie pokrojone śledzie i cebulę. Zalejcie całość zalewą i odstawcie do lodówki na kilka dni.
SMACZNEGO!
1 comments
Fajny przepis, składniki mam więc czas zrobić…. może na sylwestra 😉