Smażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal można go tam zjeść?). Jego zrobienie w domu jest dość proste, wystarczy panierka podobna do tej kotletowej, smażenie i gotowe. No i do tego koniecznie żurawina 🙂
Camembert możecie usmażyć w całości tak jak ja, lub pokroić go na mniejsze trójkąty, które panieruje się podobnie jak ser w całości. Mam tylko jedną uwagę – niektóre z serów są dość miękkie w środku, co może utrudnić smażenie pokrojonych części. Przy miękkim serze lepsze będzie smażenie go w całości.
Polecane przepisy:
– sałatka z brokułem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z komosą ryżową i oscypkiem
– sałatka makaronowa z serami
– oscypek pieczony w boczku
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja
Składniki:
– 1 ser camembert
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 jajko
– 3 łyżki bułki tartej
– olej lub oliwa do smażenia
– żurawina do podania, ewentualnie sałaty
PRZYGOTOWANIE:
- Jajko, mąkę i bułkę tartą włóżcie do 3 osobnych naczyń, najlepiej głębszych talerzy. Jajko roztrzepcie za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Panierujcie ser najpierw w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku.
- Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie lub z dodatkiem sałatki.
Smacznego!
Poleca Ci także:
– kotlet schabowy
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie