Jak raz zrobicie szakszukę (shakshukę), zakochacie się w niej, naprawdę! To dla mnie idealna propozycja śniadaniowa – ulubione jaja sadzone J. i moje dodatki. Przy takim zestawie obydwoje zjadamy śniadanie z olbrzymim smakiem.
Szakszukę możecie zrobić naprawdę z ulubionymi dodatkami. Wejdźcie w pierwszej kolejności na podstawowy przepis na szakszukę, on jest podstawą do zrobienia pysznego dania. Jak już poznacie jej tajniki, możecie działać dalej i zrobić – pikantna szakszukę z ziemniakami, tą z kurkami lub szakszukę z dynią.
Zapraszam Was także do zbioru gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kolację.
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– Szakszuka z chorizo
SZAKSZUKA Z KURKAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2 pomidory
– 4 jajka
– 1 szklanka oczyszczonych kurek
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie szczypiorek)
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie lekko podsmażcie kurki z drobno posiekaną cebulą, dodając do nich około pół łyżeczki soli. Kurki powinny smażyć się około 5 minut. Po tym czasie dodajcie do nich drobno posiekany czosnek i smażcie ok 1 min.
- Do kurek dorzućcie pokrojone w kostkę o boku ok 1-1,5 cm pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miało w sobie mało soku podlejcie odrobinę wodą aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.
- Zróbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. Czynność powróżcie dla każdego z jajek. Całość doprawcie solą i pieprzem. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
2 comments
Wygląda nieziemsko apetycznie
Wygląda apetycznie, choć nazwy potrawy nie kojarzę 🙂 Jak dla mnie to po prostu jajka sadzone z dodatkami 🙂