Jestem przekonana, że tak samo jak ja pokochacie ten przepis na pyszną tartę, na super kruchym ziołowym spodzie, z dodatkiem serka śmietankowego, mnóstwa ziół i warzyw. Całość jest naprawdę prosta do zrobienia, zajmie Ci około godziny, a efekt jest przepyszny. Zapraszam na ten przepis i zachęcam do oznaczania mnie na Waszych zdjęciach na Instagramie i na Facebooku. Facebook @nietylkopasta i Instagram @nietylkopastapl 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– tarta z porem i łososiem
– tarta z cukinią
– tarta z boczkiem
– ślimaczki z ciasta francuskiego
– pizza z ciasta francuskiego
– paluchy z ciasta francuskiego
– tarty z pomidorami
– chlebek z cukinii
– tarta ze szpinakiem i salami
– tarta z łososiem i mozzarellą
– tarta ze szparagami
– tarta ze szparagami i jajkiem
TARTA Z WARZYWAMI
PRZYGOTOWANIE: 1 h
SKŁADNIKI TARTA:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g zimnego masła
– 4 łyżki wody
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 2 ząbki czosnku
– pół łyżeczki soli
SKŁADNIKI NADZIENIE:
– 1 mała cukinia
– 1 duży lub 2 małe pomidory
– 1 czerwona cebula
– 250 – 300 g serka kanapkowego naturalnego
– 2 łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– pół zielonej papryki (opcjonalnie)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski dodaj mąkę, zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę, pół łyżeczki soli, oregano i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę i do tego 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagniataj rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto wstaw do lodówki na czas krojenia składników.
- Pomidory, cukinię, cebulę pokrój w odrobinę grubsze półplasterki lub plasterki jeśli Twoje warzywa są mniejsze. Paprykę pokrój w paseczki.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Na blacie połóż arkusz papieru do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto aby zrobić okrąg. Jeśli nie wyjdzie idealnie lub ma bardzo postrzępione brzegi odkrój nadmiar ciasta (ja zawsze robię to nożykiem do pizzy, jest w tym niezastąpiony).
- Arkusz panieru wraz z ciastem połóż już na blasze z piekarnika. Teraz nałóż serek naturalny, tak aby zostawić rant minimum 3-4 cm. Serek posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Opcją jest użycie serka smakowego z ziołami, ale ja nie przepadam za nimi i wolę sama dodawać świeże zioła do mojego serka.
- Na serku układaj pokrojone warzywa naprzemiennie, tworząc piękne rozetowe wzory. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Boki tarty zagnij do środka na warzywa i wstaw tartę do piekarnika. Piecz ją przez 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika daj tarcie odrobinę ostygnąć. Idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
4 comments
To była pyszna tarta i pierwsza, która mi się udała 🙂 Dziękuje za przepis!
[…] Ci brakuje pomysłu na zdrowy posiłek, to polecam moje ostatnie odkrycia, warzywną tartę i owsiankę […]
Brzmi pysznie 🙂 Ja robię tarty na kruchym cieście i wychodzą super! Na początku miałam trochę obaw, ale odkąd mam sam cooka 11 coraz częściej eksperymentuję 🙂 Tarty lubię z warzywami, mięsem lub owocami 🙂
Pyszna i bardzo efektownie wyglądająca tarta 🙂 dziękuję za przepis