Pesto możecie zrobić w tysiącu wariacji, jednak zaczynając swoją przygodę z tym pysznym dodatkiem warto postawić na klasykę – bazyliowe pesto. Poniżej znajdziesz składniki, dokładne propozycje czy informacje o przechowywaniu pesto. A w tych przepisach poniżej sposób wykorzystania pesto oraz inne jego wersje.
Zajrzyj także do:
– chlebek z pesto
– tosty z pesto i jakiem
– kurczak z czerwonym pesto
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
– makaron z czerwonym pesto
– sałatka makaronowa z pesto
– makaron z pesto z awokado
– sałatka z mozzarellą i pesto
– czerwone pesto
– makron z pesto i polędwicą
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 2 szklanki świeżej bazylii
– 3-4 ząbki czosnku
– 8 łyżek tartego parmezanu
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych (jeśli nie masz możliwości zakupu możesz zastąpić je krojonymi migdałami)
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj wszystkie składniki podane w przepisie. Zblenduj wszystko na jednolitą pastę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj nieco więcej oliwy z oliwek.
- Tradycyjnie pesto bazyliowe przygotowuje się z wykorzystaniem orzeszków piniowych. Są coraz częściej dostępne w sklepach, znajdziesz je na pewno w dużych supermarketach. Jeśli jednak będzie w tym problem użyj innych orzeszków, według mnie najlepsze do tego są łuskane migdały, najlepiej te pokrojone w plasterki. Mają neutralny smak i doskonale komponują się z pesto.
- Pesto możesz zużyć od razu lub przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce nawet do 2-3 tygodni. Przed użyciem należy je ogrzać w temperaturze pokojowej, dodać do gorącego makaronu i wymieszać. Jego podgrzewanie czy podsmażanie nie jest konieczne. SMACZNEGO!