Kurczak z czerwonym pesto

Tego kurczaka najbardziej mogę porównać do kotletów devolay, z tym że te są pieczone a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cały smak to danie zawdzięcza pysznemu czerwonemu pesto, które naprawdę warto zrobić samodzielnie bo jego smak będzie kilka razy lepszy niż w przypadku tych gotowych sklepowych propozycji.  Polecam zatem mój przepis na czerwone pesto.

Polecam Wam także:
kotlety rybne
kotlet quinoa
kotlety mielone z kurczaka
kotlety ziemniaczane
wege burger z kalafiora
kotlet schabowy
schabowy inaczej

Kurczak z czerwonym pesto

PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI:

– 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze
– sól i pieprz
– 5-6 łyżek czerwonego pesto
– pół szklanki krojonych pomidorów z puszki
– 1 kulka sera mozzarella
– 1 jajko
– 6-7 łyżek bułki tartej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka kaparów
– świeże listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na kilka mniejszych kawałków i rozbij tłuczkiem tak, jak na kotlety. Jeśli kotlety wjdą duże przekrój je na pół.
  3. Mięso dopraw sola i pieprzem a następnie na środku każdego kawałka połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka.
  4. W jednej misce rozbełtaj jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Naczynie do zapiekania nasmaruj zaś oliwą.
  5. Rulony z kurczaka obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. W trakcie pieczenia obracaj 2-3 razy kurczaka.
  6. Z 1-2 łyżek czerwonego pesto i z krojonych pomidorów przygotuj sos. Mozzarellę pokrój w plastry w takiej ilości jak masz roladki.
  7. Wyjmij roladki z piekarnika. Na każdą nałóż nieco sosu pomidorowego i przykryj serem mozzarella a dodatkowo posyp kaparami. Zapiekaj jeszcze przez 12-15 minut.
  8. Roladki podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przed podaniem posyp je świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kurczak z czerwonym pesto
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Barbara

    Opublikowane 20/11/2018

    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie i rozgrzewająco 🙂 Chyba mam już pomysł na kolejny obiad 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta z czarnych oliwek – tapenada

Jak często jadanie pasty kanapkowe? Ja je bardzo lubię i chyba najczęściej robię tą - najprostszą i niezwykle pyszną. Nigdy nie doczekuje...

Zamknij