Kilka lat temu spędziłam 2 miesiące w Holandii. Zapamiętałam z tych czasów kilka potraw, a szczególnie jedną. Marisca – dziewczyna u której mieszkałam zrobiła mi to danie i opowiadała że to danie jej dzieciństwa.W Polsce niestety jarmuż nie jest powszechnie znany. Ja miałam z nim do czynienia już od wielu lat. To jednak trudne warzywo do przygotowania – coś pomiędzy sałatą a kapustą.
Polecam Ci także przepisy:
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Zajmie:30 minut przygotowanie
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
– kilka ugotowanych ziemniaków (sami oceńcie ile zjecie)
– po 2 duże listki jarmużu na jedną porcję (najlepiej obydwu kolorów)
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 150 ml bulionu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie i przygotujcie pure.
W tym samym czasie pokrójcie jarmuż na paseczki i ugotujcie razem z bulionem. Doprawcie do smaku. Gotujcie aż jarmuż zmięknie ok 20-30 minut. Przecedźcie jarmuż i delikatnie wymieszajcie z ziemniakami.
Możecie podać jako samodzielną potrawę lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
3 comments
nie znam tego warzywa ale brzmi ciekawie
oj wygląda interesująco. Nigdy nie jadłam jarmużu
I jeszcze dodajemy w Hollandi „uitgebakken spekjes en gelderse rookworst” (pieczony boczek z tluszczu i wedzony kielbasa).