Kocham takie smaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. Dziś zapraszam w kulinarną podróż do Tajlandii, bo to właśnie czerwona tajska pasta curry jest bazą tej zupy. Pasta super łączy się z mlekiem kokosowym i bulionem, więc wystarczy kilka dodatków, ryżowy makaron, krewetki lub kurczak, a nawet warzywa lub tofu, właściwie dodajcie to co macie w lodówce i co lubicie!
Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania:
Azjatycka sałatka z ogórków
Azjatyckie żeberka
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Czerwone curry z kalafiora
Pad thai z tofu
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
Makaron smażony z kurczakiem
Zielone curry z warzywami
Tofu teriyaki
Nasi Goreng z kalafiorem
Szybkie curry z krewetkami
ZUPA CURRY Z KREWETKAMI
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
– 15-20 krewetek
– 3 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– 1-2 cm świeżego imbiru
– 3-4 łyżki czerwonej pasty curry
– 800-900 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka
– 500 ml mleka kokosowego
– 100 g makaronu ryżowego (drobnego)
– 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
– 1 limonka
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– świeża kolendra do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od posiekania czosnku, imbiru i cebuli. Należy je pokroić dość drobno.
- Jeśli wykorzystujesz mrożone krewetki, rozmróź je wcześniej i zdejmuj pancerzyki. Możesz zostawić ogonki, choć mogą one nieco utrudnić jedzenie krewetek, jak dodasz je do zupy.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj czosnek, imbir i cebulkę. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dodaj pastę curry i podsmaż jeszcze chwilę. Jak wszystko zacznie pachnieć, wlej gorący bulion, wymieszaj, po czym dodaj mleko kokosowe. Gotuj zupę przez 6-8 minut aż nieco zgęstnieje.
- W tym czasie ugotuj makaron ryżowy.
- Krewetki dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną i podsmaż przez chwilę na patelni. Jeśli masz już różowe krewetki, do wystarczy im około 3 minut, jeśli krewetka jest surowa i szara, to wydłuż czas o kolejne 2-3 minuty.
- Do miski wkładaj porcję makaronu, dodaj zupę curry, podsmażone krewetki i świeżą kolendrę. Na koniec do każdej porcji wyciśnij sok z ćwiartki limonki i od razu podawaj!
- UWAGA! Możesz także ugotować makaron ryżowy w zupie, ale dodaj wtedy więcej bulionu i wody i zjedz zupę od razu. Makaron ryżowy bardzo wchłonie płyny i zagęści zupę.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł