To doskonała zupa, warta odrobiny więcej czasu na przegotowanie. Jeśli jednorazowo nie macie tyle czasu na jej zrobienie, warzywa możecie upiec np dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– zupa taco
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI
PRZYGOTOWANIE: 1h 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
– 750-800 g pomidorów – najlepiej aby były jednakowej wielkości, nie za duże
– 1 czerwona papryka
– 30 ml oliwy z oliwek
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– jedna gałązka selera naciowego
– 1 papryczka chilli
– 1 puszka krojonych pomidorów 400 g
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka ugotowanej soczewicy
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
– jogurt grecki lub gęsty jogurt do podania
– świeże listki oregano lub tymianku do podania
Na początku włączcie piekarnik i stawcie temperaturę 160 st. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia a na nią połóżcie pomidory przekrojone wzdłuż na pół i papryki pokrojone na ósemki i oczyszczone z nasion. Wszystkie warzywa powinny leżeć skórą do dołu. Pokropcie warzywa 2 łyżkami oliwy i doprawcie solą. Tak przygotowane warzywa pieczcie przez ok 1h, a po wyjęciu zdejmijcie skórę z papryki (można ją wrzucić do strunowego woreczka od razu po wyjęciu z piekarnika, skóra odejdzie wtedy dużo łatwej).
W czasie pieczenia możecie przygotować pozostałe składniki: cebulę drobno posiekać, podobnie czosnek i chilli, selera pokroić w małe plasterki.
Do garnka wlejcie pozostałą część oliwy, dodajcie cebulę i smażcie około 3 minut. Następnie dodajcie czosnek i smażcie kolejne 2-3 minuty, po czym dorzućcie selera naciowego i chilli. Po kilku minutach wlejcie puszkę pomidorów, dodajcie kmin rzymski i wędzoną paprykę. Po podgrzaniu dodajcie upieczone warzywa i zacznijcie blendowanie. Podczas tej czynności dolewajcie gorącej przegotowanej wody, aby zupa uzyskała odpowiednią konsystencję i aby odpowiednio dobrać jej gęstość. Następnie zagotujcie zupę i doprawcie ją solą oraz pieprzem. Na koniec dodajcie soczewicę i ciecierzycę i podgrzejcie całość jeszcze około 1 min.
Podawajcie z gęstym jogurtem i świeżymi ziołami. Smacznego!
Ponadto polecam:
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
8 comments
Uwielbiam zupy krem, szczególnie teraz jest idealna pora na rozgrzewanie się takimi daniami 🙂
Twój krem ma przepiękny kolor, bardzo kusi by spróbować 🙂
Konieczne spróbuj, jest niezwykle pożywny idealny na jesień 🙂
Bardzo lubię smak pieczonej papryki <3 W takiej zupce doskonale musi się komponować 🙂
Tak jest świetny, nie dominuje ale czuć go dość wyraźnie.
[…] z pieczonych pomidorów i papryki (nietylkopasta.pl) – zupa krem, pieczona papryka… już na samo wyobrażenie tego smaku mam ochotę się […]
Musi świetnie smakować!
Jest naprawdę pyszna, warto spróbować 🙂
[…] jest dla zupy z pieczonych warzyw, leczo, ciasta marchewkowo-dyniowego i wypełniających dom zapachem cynamonu placków z jabłkami. […]